EU har godkjent brexitavtalen

EU-toppmøtet har godkjent skilsmisseavtalen mellom unionen og Storbritannia. 

ENIGHET: Frankrikes president Emmanuel Macron hilser på EU-president Donald Tusk på dagens toppmøte i Brussel.

Foto: Pool Reuters
Publisert:,

Stats- og regjeringssjefene i EU har søndag formiddag stemt ja til brexitavtalen mellom Storbritannia og EU.

Avtalen skal nå stemmes over i det britiske parlamentet i desember, der det foreløpig er usikkert om avtalen vil få flertall. Ifølge nyhetsbyrået AFP arbeider britiske statsråder i hemmelighet med EU om «en plan B», dersom det viser det at parlamentet stemmer ned avtalen.

Avtalen fastsetter vilkårene for skilsmissen mellom Storbritannia og EU, samt overgangsperioden på 19 måneder. Planen er at landet går ut av EU i mars neste år.

– Vi har prøvd å få avtalen så god som mulig. Men det finnes ingen gode skilsmisser, sa han, sier EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker, ifølge NRK.

Les også: Boris Johnson vil stemme mot brexitavtale

Irsk grensedebatt

Les også

8.600 mrd. ut av Storbritannia-fond siden brexit-avstemmingen

Ifølge VG har et av de vanskeligste spørsmålene vært grensen mellom EU-landet Irland og det britiske området Nord-Irland. Begge land har gjort det klart at de ikke vil godkjenne grensesperringer mellom dem.

Det er ennå ikke funnet en løsning på dette, og den nå godkjente avtalen sier at den irske grensen skal løses gjennom en frihandelsavtale. Om de ikke vil få til dette, må hele Storbritannia forbli i en tollunion med EU, skriver avisen.

Les også

8.600 mrd. ut av Storbritannia-fond siden brexit-avstemmingen

Les også

Spania og Storbritannia enige om Gibraltar