Danmark vil ha euro

Et beskjedent flertall vil innføre euro til tross for valutaens alvorlige problemer.

Michael Probst
  • Anna Sandvig Brander
Publisert:,

Situasjonen har endret seg siden år 2000 da danskene stemte nei til euroen: Et flertall er nå positive til å innføre euro.

I en måling Danmarks Statistik har gjort for Danske Bank i mars måned har "ja"-siden fortsatt et forsprang, selv om dette overtaket har skrumpet betydelig inn siden slutten av 2009.

Ifølge målingen foretrekker 51,4 prosent euroen fremfor kronen, mens 47,4 er negativt innstilt til det europeiske valutasamarbeidet.

I tvil

Disse tallene inkluderer imidlertid også dem som tviler, men som heller i retning av én av de to alternativene. 12 prosent er i tvil, men heller mot et ja, mens 6,4 prosent er usikre men vurderer sterkt å stemme nei.

- Fokuserer man alene på de velgerne som føler seg sikre i sitt valg er det en liten overvekt på nei-siden, skriver sjeføkonom Steen Bocian i en rapport fra Danske Bank.

39,4 prosent vil med sikkerhet stemme ja til å innføre euroen i Danmark, mens 41,0 prosent er sikre på et nei. Man kan derfor ikke med utgangspunkt i meningsmålingen konkludere med at en avstemning i dag vil resultere i et dansk "ja" til euroen, presiserer sjeføkonomen.

- Ja-siden har et meget beskjedent forsprang sett i lys av hvor stor andel av velgerne som er i tvil, skriver Bocian.

Hellas-gjeld

De siste månedene har det oppstått stor usikkerhet rundt de vaklende greske statsfinansene, noe som har bidratt til å svekke euroen.

Problemene har gitt grobunn til en internasjonal debatt rundt om eurosamarbeidet, og mange har stilt spørsmål ved ØMU-konstruksjonens holdbarhet.

Det har også påvirket de danske velgerne.

I tillegg har forskjellen mellom euro-renten og styringsrenten i Danmarks Nationalbank blitt betydelig mindre i løpet av det siste året. Det offisielle rentespennet er redusert til 0,05 prosentpoeng i takt med at euroen har svekket seg, etter at renteforskjellen på det meste var oppe i 1,75 prosentpoeng.

- Dermed ser kostnadene ved å ikke være med i eurosamarbeidet ut til å være betydelig mindre enn for bare halvannet år siden.

Samtidig har Nationalbanksjef Niels Bernstein denne uken lagt vekt på at Danmarks fastkurspolitikk mot euroen har bidratt til økte kostnader og risiko gjennom krisen.

Les flere nyheter på E24

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Danskene sier nei til euro

  2. Danskene sier nei til euro

  3. Danske sjefer snur ryggen til euroen

  4. Annonsørinnhold

  5. Danskene vil ikke ha euro

  6. Duket for dansk thriller-valg