VISER STYRKE: Ny opptur i britenes boligmarked

Boligprisene i Storbritannia steg for andre måned på rad i juni.

VISER STYRKE: Britiske boligpriser har steget i tre av de siste fire månedene.
Publisert:

Fra mai til juni måned steg boligprisene i Storbritannia 0,9 prosent, viser fersk statistikk fra Nationwide building society tirsdag morgen, ifølge Reuters.

Etter oppgangen i juni har prisene dermed hentet inn mye av nedgangen, og ligger nå mindre enn 10 prosent under nivået for ett år siden.

Fallet mister fart

Omgjort til årlig rate er fallet nå 9,3 prosent, det svakeste fallet siden juli i fjor. I mai var fallet i årlig rate 11,3 prosent.

En gjennomsnittlig bolig koster nå 156.442 pund.

- Boligpriser har steget i tre av de fire siste månedene, noe som tyder på at den bedringen vi begynte å se i mars representerer noe mer enn bare statistisk støy, sier Martin Gahbauer, sjeføkonom i Nationwide, ifølge Reuters.

Høy forbrukertillit

Tirsdag kom det også statistikk som viser at den britiske forbrukertilliten steg til det høyeste nivået på 14 måneder i juni, i takt med at optimismen steg på vegne av egen økonomi.

Sentimentindeksen steg 2 poeng til minus 25, mens en underindeks som måler fremtidsutsiktene steg 8 poeng til minus 8, ifølge Bloomberg.

Det har også kommet delvis oppløftende data fra arbeidsmarkedet, der ledigheten steg mindre enn ventet i mai.

Sjeføkonom Gahbauer er imidlertid langt fra sikker på utviklingen videre, da oppgangen i stor grad skyldes at mange selgere avventer situasjonen i håp om høyere boligpriser.

- Det unormalt lave tilbudsnivået kan ikke vare evig, og den siste tids prisoppgang vil lokke flere selgere ut på markedet, sier Gahbauer.

Dyp resesjon

Til tross for de grønne skuddene, er tilstanden i den britiske økonomien langt fra god.

Tirsdag kom det også tall som viser at BNP krympet 2,4 prosent fra fjerde kvartal 2008 til første kvartal i år, nedrevidert fra 1,9 prosent som tidligere var anslaget. Det er den største sammentrekningen siden 1958, og kraftigere enn fallet på 2,1 prosent som var ventet av 28 økonomer Bloomberg snakket med i forkant av statistikken.

Flere nyheter på E24.

Publisert: