Kronekursen

Rekordsvak krone gir ikke bare fordeler for industrien: – Vi sitter ikke her og jubler

Kronen har aldri vært svakere mot euroen enn nå. Selv om svak valuta har gitt medvind for eksportindustrien kan de store utslagene gjør det vanskeligere for bedriftene å planlegge, sier Norsk Industri-direktør Knut Sunde.

SLIPPER IKKE KRONEJUBELEN LØS: Direktør Knut Sunde i Norsk Industri vil gjerne ha en krone som ikke svinger for mye.

Audun Braastad / NTB scanpix
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

– Vi sitter ikke her og jubler når euroen tikker oppover titallet, sier Sunde til E24.

Kronen har svekket seg i lang tid, og nådde torsdag et rekordlavt nivå målt mot euroen, i kjølvannet av internasjonale uromomenter som handelskrig og brexit.

En svakere norsk valuta har vært kjærkomment for norsk eksportindustri, som får flere kroner for sine varer solgt i utlandet, men valutaens stadige fall er ikke bare godt nytt, påpeker Sunde.

– Det er ikke noe mål for norsk industri å få så svak kronekurs som overhodet mulig, sier han.

Les på E24+

Pianisten Knut spiller på valuta: – En helt annen verden

– Det blir støy i planleggingen

Store valutabevegelser gjør det vanskeligere for bedriftene å planlegge, ifølge Sunde. Han viser også til bedriftenes finansielle avtaler som låser inn valutakursen på bestemte nivå.

– En del av de bindingene blir litt spesielle når kronen bare blir svakere og svakere. Og vi kjøper en del underleveranser fra utlandet inn i norsk industri, og de kan fort bli dyrere.

– Det blir støy i planleggingen, deriblant for investeringer der det er en del utenlandsk innhold i selve investeringen, sier Norsk Industri-direktøren.

Les også

Kronen faller til det svakeste mot euro siden 2008

Han understreker likevel at svak valuta har blitt verdsatt etter årene med «knallsterk kronekurs», og sier at det har bidratt til en «positiv push» for industrien i en tid med omstilling.

– Summa summarum er det ingen tvil om at en svak kronekurs gir mer kroner på bunnlinjen for de fleste.

– Vi ser gjerne en passe svak kronekurs uten for mye opp og ned, men det er ikke mulig å be om, sier han.

Rekordsvak krone

Torsdag har kronen nådd flere historisk svake nivåer:

 • Den norske valutaen passerte 10,18 mot euroen for første gang torsdag. Det er også svakere enn under de mørkeste dagene av finanskrisen for snart elleve år siden.
 • Euroen har stadig blitt dyrere de siste årene, etter at den var helt nede på syvtallet under forrige oljeboom i 2012 og 2013.
 • Det samme bildet gjelder for dollar. Den amerikanske valutaen koster nå 9,17 kroner, det dyreste siden 2001, etter at kursen var på femtallet for syv-åtte år siden.
Les også

Ikea-konsernets toppsjef: – For det norske markedet er den svake kronen vår største utfordring

– Kan ramme bedrifter

Industritoppen får følge av NHH-professor Øivind Anti Nilsen, som påpeker at en liten norsk valuta er utsatt når det er usikre tider internasjonalt og investorene heller søker til antatt tryggere havner.

– Spørsmålet er hvor lenge denne usikkerheten vil vare. Den svake kronen vil ramme norsk industri som er avhengige av råvarer fra utlandet. Det kan således ramme mange norske bedrifter, sier han.

– På den annen side vil den svekkede kronekursen hjelpe norske bedrifter på det innenlandske markedet da importerte varer fort blir dyrere. Konsumentene vil derfor kunne heller foretrekke norske produkter, sier Nilsen.

Les også

Pundet løftes etter brexitavtale: Dyreste siden folkeavstemningen i 2016

Handelskrig og brexit skaper uro

Analytikere har de siste årene bommet med prognoser om at kronen skulle styrke seg. De har klødd seg i hodet over at kronekursen stadig ble svakere selv om de gode tidene var tilbake i norsk økonomi og rentene ble satt opp.

Les på E24+

Det store krone-mysteriet: Derfor er Norges valuta så svak

En av forklaringene som flere nå heller mot er at det usikre internasjonale bildet, med blant annet uløste handelskonflikter og brexit, gjør at internasjonale investorer skygger unna det ser på som en liten, perifer norsk valuta.

Svak krone betyr at ferieturer og kjøp av varer fra utlandet blir svært mye dyrere for nordmenn. Samtidig har norske eksportører av varer som metaller og fisk hatt gleder av en kronekurs som gjør varene deres mye mer verdt.

Norges Bank har pekt på at svak krone kan være den nye normalen. En av grunnen kan være at synet på Norge har endret seg i utlandet, blant annet fordi nedgang i oljebransjen vil kreve store omstillinger av økonomien, ifølge Norges Bank.

Les også

Storbritannia og EU enige om en brexitavtale

– Drevet av uroen vi nå ser

– Den lave kronekursen er nok drevet av uroen vi nå ser, sier NHH-professoren, og lister opp konflikten mellom Tyrkia og Syria, Russlands økende innflytelse i Midtøsten og USAs tilbaketrekking, innspurten av Brexit og usikkerheten knyttet til en eventuell handelsavtale mellom USA og Kina.

Han sier at kronen er en liten valuta sammenlignet med amerikanske dollar, euro, japanske yen og britiske pund.

– Dermed vil usikkerheten vi ser gjøre at investorer heller foretrekker de store og likvide valutaene, enn plasseringer i en liten valuta som den norske kronen. Den lave kronekursen er derfor drevet av forhold utenfor landets grenser, ikke innenlandske forhold.

Les også

IMF kutter igjen: Spår svakeste vekst siden finanskrisen

Renteforskjell «fullstendig overkjørt»

Sunde sier at man kan få en revers i kronekursen, og peker på en av flere tradisjonelle drivkrefter av kronekursen, nemlig forskjellen på norske og utenlandske renter, hvor relativt høyere norske renter i teorien skal bidra til kronestyrking.

Norges Bank har det siste året hevet styringsrenten fire ganger, mens sentralbankene i andre land nå går motsatt vei og kutter rentene.

– Prognosene nå er at renteforskjellen overfor utlandet vil tilta i tiden fremover. Det skulle isolert sett tilsi en sterkere krone. Det kan hende at den driveren på et eller annet tidspunkt slår gjennom. Men foreløpig blir den fullstendig overkjørt av det internasjonale kaoset, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kronekursen
 2. Kronekurs
 3. Valuta
 4. Norsk Industri
 5. Norges Bank
 6. Økonomi
 7. Brexit

Flere artikler

 1. – Svak krone er ett av de viktigste bidragene til sjømateksporten

 2. Kronen på sitt svakeste på 30 år: – Vi skal ha en svak krone

 3. Kronen faller til det svakeste mot euro siden 2008

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Året da kronemysteriet oppsto: Dette lærte vi om den norske kronen i 2019

 6. Kronen klatrer til sitt sterkeste på tre måneder: – Har ikke vært lett å forklare den svake kronekursen