Streik blant oljearbeiderne i Nordsjøen

Drøyt 700 ansatte på norsk sokkel i Nordsjøen går ut i streik, etter at det natt til søndag ble brudd i forhandlingene med Oljeindustriens landsforening (OLF).

STANS I NATT: Ansatte på Heidrun går nå ut i streik.

Statoil
 • NTB
 • John Thomas Aarø
Publisert:

Meklingen mellom Industri Energi, SAFE og Lederne på arbeidstakersiden, og arbeidsgiverorganisasjonen OLF, startet hos Riksmekleren fredag formiddag.

Meklingsfristen gikk ut ved midnatt natt til søndag, og fire timer senere var bruddet et faktum.

- Raner oss

– Vi finner oss ikke i at arbeidsgiverne raner oss for pensjonen vår. Derfor streiker vi, sier forbundslederne Leif Sande i Industri Energi og Hilde-Marit Rysst i SAFE i en felles uttalelse.

De to forbundene tar i første omgang ut 610 av sine medlemmer i streik. Disse er ansatt i Statoil, BP, og forpleiningsselskapet ESS på innretningene Skarv, Oseberg Feltsenter, Heidrun og «Floatel Superior» som ligger ved Oseberg Feltsenter.

- Syke summer

Informasjonssjef Kjetil Hjertvik i OLF opplyser til E24 at 10 prosent av den totale oljeproduksjonen på norsk sokkel i 2011, skjedde på Oseberg og Heidrun.

- Det tilsvarer 150 millioner kroner per dag. Etter ti dager vil samfunnet og oljebransen ha tapt 1,5 milliarder kroner, kanskje mer om streiken trappes opp, sier Hjertvik til E24.

- Vi snakker om syke summer. Det får enorme økonomiske konsekvenser, sier han.

- Det vi frykter mest er tap av ressurser, tap av olje og gass i undergrunnen fordi arbeidet ikke blir gjort. Undergrunnen krever at man jobber hele tiden, sier Hjertvik til E24.

Provoserende

Informasjonssjef Martin Steen i Industri Energi forteller at deres utgangspunkt er at driftspensjonen det strides om kom i stand i forbindelse med tariffoppgjøret i 1998

- Så har har ledelsen i Statoil på administrativt nivå bestemt at dette skal det kuttes i, sier Steen til E24.

- Vi synes det er provoserende at OLF og Statoil trumfer gjennom en ordning over hodet på de ansatte, og ikke forhandler ordningen i tariffoppgjøret. Vi mener at ordninger som har kommet i stand i tariffoppgjør, må fremforhandles eller reforhandles i et tariffoppgjør, sier Steen.

– Ikke vilje

Lederne tar ut 98 av sine medlemmer i streik. Disse er ansatt i Statoil og arbeider på Heidrun og Oseberg Feltsenter.

– Etter to døgn med mekling var det ikke vilje fra OLF til å finne løsninger på pensjonsspørsmålet, sier Ledernes forbundsleder Jan Olav Brekke.

Industri Energi og SAFE fikk heller ikke gjennomslag for kravet om 14 dagers betalt pappapermisjon, som ble framforhandlet i frontfagene i vår.

Raust tilbud

Hjertvik i OLF mener de har kommet med et raust tilbud til de ansatte, blant annet en lønnsøkning på 5 prosent.

- Det tilsvarer mellom 20.000 og 30.000 kroner, det er ikke en ubetydelig sum, sier han.

- Og dette velger Norges best betalte yrkesgruppe å si nei til.

Han forteller at OLF er åpne for samtaler når det skulle være.

- Men vi har visst siden 1980 at pensjon ikke henger sammen med tariff, sier Hjertvik.

– Fullstendig urimelige

OLFs forhandlingsleder Jan Hodneland mener arbeidstakerne har seg selv å takke for bruddet.

– Fullstendig urimelige pensjonskrav fra Industri Energi, SAFE og Lederne viser tydelig at de plasserer seg på siden av andre arbeidstakere i Norge, sier han.

– Ansatte i oljeselskapene har en gjennomsnittsinntekt på 1 million kroner og en pensjonsalder på 65 år. Dette gjør dem allerede til Norges pensjonsvinnere. Likevel velger de å bruke makt for å få enda bedre vilkår, sier Hodneland.

Store tap

Oljefeltene Oseberg og Heidrun må stenge ned produksjonen som følge av streiken, men det vil ta fire-fem døgn før produksjonen er stanset.

Industrianlegget på Tjeldbergodden får sin gassforsyning fra Heidrun og må derfor også stenges ned.

Skarv starter ikke produksjon før høsten 2012, men streiken kan ifølge OLF få følger for produksjonsstart, reservoarutnyttelse og andre planlagte operasjoner.

– Fagforbundene påfører bedriftene og det norske samfunnet betydelige utgifter, sier Jan Hodneland.

Les også: Flygelederne truer med streik i sommer

Publisert:

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Streik

 2. Betalt innhold

  – Statoil presser fram lønnsnemnd

 3. Betalt innhold

  Her blir det stengt

 4. Betalt innhold

  Ny streik truer

 5. Fredag avgjøres det om oljestreiken trappes opp