DNB Markets: - Skuffer ESB, er nedsiden stor

DNB Markets ser tre mulige utfall av torsdagens rentemøte i den europeiske sentralbanken.

HØYE FORVENTNINGER: Sentralbanksjef Mario Draghi har bygget fallhøyde ved sine uttalelser i forrige uke om at han vil gjøre alt som står i hans makt for å forsvare euroen.

Mario Vedder
  • Asgeir Nilsen - StockLink iMarkedet
Publisert:,

Etter den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghis uttalelser i forrige uke om at ESB vil gjøre det som kreves for å redde euroen har aksjemarkedene steget og de utsatte landene Spania og Italias statsrenter har falt betydelig.

Les også: Draghi vil gjøre «hva som helst» for å bevare euroen

Allerede den uken vil Draghi få muligheten til å omsette ord til handling når ESB møtes for sitt pengepolitiske møte på torsdag.

- Skuffer ESB, er nedsiden stor
I sin morgenrapport peker DNB Markets på at presset fra markedet for å komme opp med tiltak stort.

- Trolig sitter rentekutt langt inne. Bundesbank motstiller seg kjøp av statsobligasjoner og tildeling av banklisens til ESM. Samtidig ønsker nok Draghi mer handling fra politikerne i eurosonen før ESB foretar seg noe mer. Men markedene forventer noe. Skuffer ESB er nedsiden stor, skriver meglerhusets analytiker Ole Kjennerud i rapporten.

Ved siste korsvei kuttet ESB styringsrenten 0,25 prosentpoeng til 0,75 prosent, det laveste noensinne.

Les også: ECB dumper renten

Tre muligheter
DNB Markets ser for seg at sentralbanken har tre muligheter til å ta grep på ukens rentemøte.

- Draghi kan komme til å annonsere nok et kutt denne uken, men bortsett fra noe lavere finansieringskostnader for de bankene som har lånt penger av ESB, vil effekten av et slikt kutt på realøkonomien trolig være Begrenset, skriver Kjennerud.

Han har større tro på at ESB tar opp igjen kjøp av statsobligasjoner i annenhåndsmarkedet, for på den måten å få ned rentene i Spania og Italia.

- Draghi påpekte at ESB har muligheten til dette om rentene ikke reflekterer de underliggende forholdene i de aktuelle landene, og dersom dette medfører pengepolitikken ikke lenger fungerer som den skal, skriver analytikeren.

Banklisens
Den tredje muligheten er å åpne for at ESB tildeler det europeiske krisefondet ESM banklisens, noe som i neste omgang kan gi fondet ubegrenset tilgang til midler gjennom ESBs støttelån.

- Det kan vise seg å bli nødvendig dersom Spanske myndigheter søker EU om krisehjelp for å takle kombinasjonen av tiltakende gjeld og stigende gjeldskostnader mens verdiskapningen i landet avtar. På fredag ble det kjent at finansministerne i Spania og Tyskland har snakket sammen om en spansk redningspakke verdt 300 milliarder euro, skriver Ole Kjennerud.

Les også: Draghis humle hever oljeprisen

Les også: - Markedene tror på ESB-hjelp

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - Dette kan gi børsnedtur

  2. Draghis store plan behøver ikke koste en eneste euro mer

  3. Tysk avis: - Draghi med tostegsplanfor å redde euroen

  4. Annonsørinnhold

  5. Draghi åpner for kjøp avtre-årige statslån

  6. - Han bør virkelig trekke en kanin opp av hatten