- Økt rente allerede i august

DNB mener nordmenns kjøpelyst sender renten opp langt raskere enn hva Norges Bank hadde trodd.

SHOPPINGEN ØKER OG ØKER: Ingen tegn til at nordmenn begrenser sin handlelyst.

Thomas Winje Øijord
Publisert:,

Fredag formiddag kom nok en indikator på at krisen i Europa stopper ved Svinesund.

Norske butikker solgte varer for 2,1 prosent mer i mars enn i februar. Det viser Detaljomsetningsindeksen som Statistisk Sentralbyrå publiserer.

Denne indeksen måler salg av varer mot private forbrukere og husholdninger.

- Det handles for langt mer enn det vi hadde forventet. De mest optimistiske anslagene lå på nullvekst fra februar til mars, så dette overrasker virkelig, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

- Dette viser at forbrukerne er tilbake som en driver for solid vekstkraft i norsk økonomi.

Todeling av økonomien

Haugland mener dette tallet føyer seg inn i rekken av tall som alle peker på en todeling av norsk økonomi.

- Igjen får vi tall som viser at innenlandsk økonomi går så det suser, men som vil gjøre at eksportindustrien vil slite mer og mer, sier Haugland.

- Lønnsoppgjøret vil bli sterkere enn hva Norges Bank hadde regnet med, og det vil styrke en allerede sterk kronekurs.

Dermed kommer baksiden av medaljen for norske forbrukere:

- Dette støtter vårt syn på en raskere renteoppgang enn hva Norges Bank ser for seg. Mens sentralbanken antyder at renten settes opp fra våren 2013, tror vi på en renteøkning allerede i august i år, sier Haugland.

Likevel mener seniorøkonomen at renten fortsatt er på et lavt nivå, og med godt lønnsoppgjør og lav arbeidsledighet vil det fortsatt være gode tider for forbrukerne i Norge.

Norges Banks dilemma

Haugland påpeker at med svært lave renter i Europa, så kommer Norges Bank i et dilemma med tanke på hvor de skal sette den norske renten:

- Med renteheving vil kronen styrke seg ytterligere, det vil bli enda vanskeligere for eksportindustrien, og utenlandske varer vil bli enda billigere for nordmenn.

- Likevel vil en for lav rente i Norge kunne føre til overoppheting av norsk økonomi, noe som igjen kan gi et brått fall og nedgang i boligprisene, sier Haugland.

Nøkkelen til å unngå overoppheting mener Haugland ligger hos norske forbrukere.

- Jokeren i dette spillet er om nordmenn velger å spare en større del av inntekten fremover enn de gjorde før finanskrisen. Setter vi penger til side, og betaler ned gjeld, vil dette være en naturlig demper i økonomien, avslutter Haugland.

Handelsbanken Capital Markets støtter synet om at Norges Bank vil måtte justere sitt syn på renten oppover etter dette.

- Dagens data er markant bedre enn hva Norges Bank har forventet, skriver meglerhuset i en kommentar fredag formiddag.

- Den imponerende styrken for første kvartal øker sannsynligheten for renteoppgang. Det betyr ikke at renten vil gå opp allerede i juni, men vi har tidligere forutsett at Norges Bank vil oppjustere sine renteprognoser i juni. Disse tallene styrker det synet, skriver handelsbanken.

LES OGSÅ: