ESB spår lavere vekst i år

Er rede til å handle - men mener det er for tidlig å gripe til ukonvensjonelle metoder nå.

Sjefen for Den europeiske sentralbanken Mario Draghi holder pressekonferanse torsdag.

Daniel Roland
  • Kristin Norli
  • Johann D. Sundberg
Publisert:,

Den europeiske sentralbanken ESB valgte torsdag å holde styringsrenten i eurosonen uendret på 0,5 prosent.

Dette til tross for at eurosonens økonomiske verdiskapning fortsatte å krympe i 1. kvartal i år, og selv om arbeidsledigheten i Europa er på rekordhøye nivåer.

- Dilemmaet er at de ser at den tradisjonelle pengepolitikken ikke har den påvirkningen på økonomien som før, og derfor ser de etter alternative løsninger, sa analytiker i DNB Markets, Camilla Viland, til E24 torsdag.

Hvilke alternative løsninger ESB kan komme opp med, var det ventet at sentralbanksjef Mario Draghi ville komme inn på under pressekonferansen etter rentebeslutningen torsdag.

- Bred diskusjon

- Vi har hatt en bred diskusjon om ikke konvensjonelle metoder, sa Mario Draghi på spørsmål om ESB har vurdert å gjøre konkrete grep for å bedre kredittilgangen for små og mellomstore bedrifter, bekreftet Draghi.

- Vi har diskutert ltros, abs, hvilke regler vi har for å stille sikkerhet. Alle disse metodene har som mål å gjøre noe med fundingproblemet til næringslivet.

- Vi har også diskutert negativ rente på inskudd i ESB. Vi er teknisk sett rede for det, men det er mange uønskede konsekvenser.

Basert på de økonomiske dataene som ESB forholder seg til nå, ser Draghi og co ingen grunn til å handle nå.

LES OGSÅ: Draghi rører ikke renten

Venter lavere vekst

ESB kutter nå litt i vekstutsiktene for 2013. Sentralbankens tidligere prognose har vært at verdiskapningen i eurosonen kommer til å krympe med 0,6 prosent i år.

Dette er nå justert marginalt ned, ifølge Draghi.

Aksjemarkedene reagerte negativt på at ESB har redusert sine vekstanslag for økonomien i eurosonen.

Eurokursen styrket seg vesentlig mot amerikanske dollar i det sentralbanksjef Mario Draghi startet sin pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Før pressekonferansen kostet en euro 1,3115 dollar. En halv time ut i pressekonferansen kostet euroen 1,3144 dollar.

LES OGSÅ: Dette følger ekspertene med på når Draghi snakker

Vanskelige tiltak

Bakgrunnen for spekulasjonene på om ESB vil gripe inn i kredittmarkedet for små- og mellomstore bedrifter, er at kredittilgangen til disse ikke fungerer spesielt bra nå.

Lav utlånsaktivitet til bedriftene bidrar til å forsterke problemene med sysselsetting og arbeidsledighet i Europa, fordi bedriftene avstår fra ansettelser og investeringer.

Et tiltak som er vurdert er å gripe inn i det såkalte ABS-markedet (asset backed securities).

- Dette er et tiltak som vi vurderer på medium til langt sikt, sier Draghi.

Sentralbanksjefen sier dette markedet i Europa har ligget dødt i lang tid, og at det er mange regulatoriske og tekniske utfordringer knyttet til å kickstarte det spesifikke segmentet som gjelder små og mellomstore bedrifter.

- Vi vil se på muligheten for å ta inn SMB-lån som sikkerhet, men det er svært vanskelig å legge disse inn i ABS-er i utagngspunktet. Men vi har sett på alle data siden sist, og vi står rede til å handle.

- Vi har alle verktøyene klare på hylla, sier Draghi.

- Bedringen finner vei

I sentralbanksjefens gjennomgang av hvilke faktorer i økonomien som er blitt bedre den siste måneden, peker han på kredittilgangen i bedriftene som forverret, mens de foreløpige inflasjonsmålingene for mai har vist en uventet sterkt økning.

Draghi trekker også noen linjer på litt lengre sikt.

Han understreker at situasjonen i verdens finansmarkeder er blitt mye bedre siden han for ett år siden uttalte at han var «rede til å gjøre det som skal til for redde euroen».

- Vi venter at denne bedringen i finansøkonomien skal finne veien over til realøkonomien, gradvis mot slutten av dette året, sier Draghi torsdag.

Arbeidsledigheten i eurosonen er dog på over 12 prosent, og veksten for første kvartal i 2013 var på minus 0,2 prosent. Det vil si at den økonomiske verdiskapningen i eurosonen ble mindre - og det er nå sjette kvartal på rad at det skjer.

Draghi sier torsdag at dette er uakseptabelt høyt.

Årsakene til den høye ledigehten mener han er delt - arbeidsmarkedet i Europa er fanget mellom både strukturer som blokkerer tilgang til arbeidsmarkedet, særlig for unge mennesker, men også kredittkrisen i næringlsivet og de innstrammingene som mange land er blitt tvunget til å gjennomføre.

Advarer mot å gi opp reformene

Han advarer likevel de europeiske landene mot å slakke av på de reformene som er satt i gang etter gjeldskrisen.

- Det er viktig at myndighetene i Europa ikke gir opp målet om å redusere sine underskudd. Og det er viktig at man bare gir forlengde frister om å møte EUs krav til budsjettbalanse i helt spesielle anledninger, sier Draghi.

Spania og Frankrike er blant landene som nylig har fått innvilget lengre tidsfrister for å møte EUs krav til balanse både i budsjettet, men også farten statsgjelden skal reduseres.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Dette følger ekspertene med på når Draghi snakker

  2. Håper på krisepratfra sentralbanksjefen

  3. Draghi: Rentekuttet har forkortet perioden med lav prisvekst

  4. Annonsørinnhold

  5. «Sterilisering» kan stå på Draghis dagsorden

  6. Euroen stuper etter rentekutt