Høyres skatteanalyse får forsker-stryk

Formuesskatten skaper ikke så store problemer for norske bedrifter som Høyre og Fremskrittspartiet hevder. Det slås fast i en fersk masteroppgave ved Norges Handelshøyskole.

OVERDRIVER: Fersk masteroppgave hevder at Erna Solberg og Høyre overdriver effektene av formuesskatten.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Masterstudentene Mari Sakkestad og Kristina Kjetland Skarsgaard har studert hvordan formuesskatten virker inn på økonomien til 70.720 norske små og mellomstore bedrifter, melder NRK. Konklusjonen er en ganske annen enn den Høyre og Fremskrittspartiet presenterer i politiske debatter.

- Vi fant ut at formuesskatten ikke skaper problemer for bedriftene. De bedriftene som får formuesskatt er også de mest solide bedriftene, og de klarer fint å betale den skatten, sier Kjetland Skarsgaard til NRK.

- Denne studien viser at politikerne ikke har belegg for alle påstandene de kommer med i formuesskatt-debatten. Formuesskatten ser ut til å være mer treffsikker enn det politikerne liker å hevde, sier professor i økonomi ved NHH, Guttorm Schjelderup.

Høyre-leder Erna Solberg mener undersøkelsen er for snever. Hun står på sitt.

- Ett av kriteriene i undersøkelsen er at én eier, eier mer enn 50 prosent av bedriften. Da har du valgt bort mange andre bedrifter som faktisk rammes av formuesskatten, sier hun.

Les også

Høyres givere sparer 108 millioner i skatt hvis Høyre vinner646.000 kunne sluppet toppskatt med Høyres formuesskattekutt32 milliardærer får minst 461 millioner i skattelette av ErnaHøyres «formuesskatteofre» tok ut 1,6 millioner skattefritt852 betaler 22,7 prosent av formuesskatten

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Professor avfeier Høyres skatteforsvar

  2. Splittet om delvisfjerning av formuesskatten

  3. NHO-undersøkelse: 9 av 10 bedriftseiere vil fjerne formuesskatten

  4. Høyre foretrekker nasjonalromantisk synsing fremfor fakta i debatten om formuesskatt

  5. Betalt innhold

    Erna Solberg: Vi må være ærlige. Høyre vil ikke fjerne hele formuesskatten.