Regjeringen opphever bonusforbudet

Nå blir det tillatt med bonuspoeng på innenlandske flyruter igjen.

Publisert:

I 11 år har det vært forbudt for flyselskapene å tilby sine reisende bonuspoeng som kan tjenes opp på reiser innenriks i Norge.

Nå snur regjeringen.

I en pressemelding sent torsdag fremgår det at regjeringen har besluttet å oppheve forskriften som forbyr bonusprogram innenriks.

- Forbudet har virket

- 11 år med bonusforbud i luftfarten har virket. Bonusforbudet har vært viktig for å sikre etablering av mer enn ett flyselskap i Norge, og for å opprettholde konkurransen i luftfarten, sier fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud i en pressemelding.

Bonusforbudet ble delvis innført for at SAS skulle få konkurranse på innenriksmarkedet. Det har SAS fått og i dag er Norwegian en betydelig aktør i det markedet.

Omgjør vedtak

Med dagens beslutning om å oppheve forskriften som forbyr bonusopptjening innenlands omgjør regjeringen sin egen beslutning fra oktober i fjor.

Da valgte regjeringen å ikke følge opp Konkurransetilsynets forslag om å tillate bonusopptjening på noen av de mest trafikkerte rutene i Norge.

I februar relanserte likevel SAS bonusopptjening for sine kunden innenriks i Norge. SAS varslet at de var villige til å gå til rettssak mot staten om det skulle være nødvendig for å få innført bonusopptjeningen igjen.

- Viktig sier for SAS

- Dette er en viktig seier for SAS, men først og fremst er dette en sier for forbrukerne i Norge, sier en meget fornøyd Eivind Roald som er konserndirektør i SAS.

Han garanterer at prisene ikke skal gå opp som følge av bonusprogrammene.

- Prisene bestemmes av helt andre mekanismer.

Han mener bonusforbudet hadde gått ut på dato.

- Det 11 år lange bonusforbudet var mer en konkurransebeskyttelse for Norwegian. Nå er de såpass solide at de ikke trenger noen konkurransebeskyttelse, sier Roald.

- Kan øke konkurransen

Han mener at bonusprogrammer faktisk kan komme til å øke konkurransen i det norske markedet.

- Seriøse selskaper, som ikke driver med sosial dumping, kan i større grad være interessert i å gå inn i det innenlandsmarkedet i Norge.

– Alle flyselskapene har lojalitetsprogrammer. Det er bare i Norge det har vært et forbud. Dette er definitivt en gladnyhet.

Vil følge med

I pressemeldingen fra regjeringen fremgår det at myndighetene vil følge nøye med på om gjeninnføring av bonusopptjening får uheldige følger for konkurransesituasjonen.

Den oppgangen er gitt til Konkurransetilsynet.

«Tilsynet blir bedt om å vurdere å pålegge flyselskapene opplysningsplikt knyttet til bruken av bonus­programmer. Forbudet mot misbruk av dominerende stilling sammen med Konkurransetilsynets myndighet til å etterforske og kreve opplysninger gir tilsynet verktøy for å sikre at ikke flyselskapene fristes til konkurranseskadelig bruk av bonusprogram,» heter det i pressemeldingen.

Det er særlig SAS som har kjempet for at det igjen skal bli anledning for flyselskapene å gi sine beste kunder bonuspoeng når de reiser innenriks.

De har blant annet vist til vurderinger om at bonusforbudet er i strid med EØS-avtalen.

Aasrud sier i regjeringens pressemelding at de ikke er enig i at bonusforbudet er i strid med EØS-avtalen, men at det er situasjonen i markedet som gjør at de opphever forbudet.

Varsler innstramming

Regjeringen varsler at bonusordningene uansett kan komme til å bli vingeklippet for den enkelte flypassasjer.

«Regjeringen vil videre utrede muligheten for å lovregulere at bonuspoeng som opptjenes i arbeidsforhold tilfaller den som betaler for reisen, normalt arbeidsgiver,» heter det i pressemeldingen fra regjeringen.

Les også

ESA krever at Norge opphever bonuspoengforbudNorwegian om bonusene: - Et regelrett lovbruddSAS-sjefen: - Vi kan ikke venteBonuspoengforbudet på fly kan være ulovlig

Publisert: