NHO-sjefen: - Vi tror det kommer mer

Kristin Skogen Lund er fornøyd med skattekuttet for bedriftene, og tror regjeringen vil kutte skatten enda mer.

ØNSKER OG TROR PÅ MER: NHO-president Kristin Skogen Lund (t.v.) tror Jens Stoltenberg vil komme med flere skatteletter til bedriftene enn de som ble lansert søndag. Her er hun avbildet med statsministeren på NHOs årskonferanse i januar.
Publisert:

- De kommer med målrettede tiltak, som kanskje ikke er nok, men det er viktig å gi honnør for det de gjør.

Det sier NHO-president Kristin Skogen Lund til E24 etter at regjeringen søndag presenterte sin nye tiltakspakke for næringslivet.

Regjeringen lemper blant annet på bedriftsskatten fra 28 til 27 prosent, tar vekk rentefradrag for internasjonale konserner og øker skattetrykket på oljenæringen.

Les saken: Gir milliardlette til norske bedrifter

Statsminister Jens Stoltenberg sa på pressekonferansen at det ikke var aktuelt å lette noe mer på bedriftskatten før konklusjonene fra det såkalte Scheel-utvalget kommer i oktober neste år.

Ytterligere lettelser er likevel ganske sannsynlige, ettersom statsministeren gjorde det klart flere ganger på pressekonferansen søndag at Norge ikke kan sitte på en selskapsskatt som er altfor høy.

Tror det kommer mer

NHO er fornøyd med at skattetrykket på bedriftene dempes med snaue tre milliarder kroner.

- På selskapsskatten forventer vi mer, men vi tror også det kommer mer når utvalget er ferdig, sier Skogen Lund.

- Den ene prosenten utgjør 2,5 milliarder for bedriftene, og det er mye. Men andre land har jo langt lavere satser. Det er viktig at man er i takt med de man konkurrerer med, legger hun til.

Hun viser blant annet til Sverige og andre europeiske land, der selskapsskatten er 22 prosent og lavere.

Her er alle detaljene i pakken: Slik er regjeringens nye skatteforslag

Finansieringen av skattekuttet som nå kommer, sier regjeringen vil komme fra at internasjonale konsern ikke lenger skal kunne trekke fra så mye på rentene sine.

Det Jens Stoltenberg selv kaller et smutthull i regelverket, har gjort at de kan redusere skatten sin, fordi de kan ha høy gjeld i Norge, som gir store fradrag, samtidig som de regnskapsfører mye av inntektene i skatteparadis og andre land med lav beskatning.

- Skattekutt som dette skal alltid finansieres, så det går jo utover noe. Vi opplever likevel at dette grepet er en forskuttering av noe man ikke har fått analysert konsekvensene av full ut, sier Skogen Lund.

Hun peker på at høringen om dette smutthullet ennå ikke er over. Høringsbrevet kom den 11. april, men fristen går først ut den 24. juni.

- Viktig signaleffekt

Et av NHOs mektigste forbund er Norsk Industri, og de er godt fornøyd med tiltakene.

- De gjør noen kursendringer som styrker konkurranseevnen til fastlandsindustrien som ikke er direkte knyttet til olje og gass. Det er vi veldig fornøyd med, sier Stein Lier-Hansen til E24.

Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen.

- Selve retningen er betydelig. Man kan alltid diskutere om styrken kunne vært sterkere. Hadde det vært opp til oss, kunne de gått enda lenger og forsterket enda mer, legger han til.

Han mener også at signaleffekten er svært viktig.

- Det viser at politikerne er villig til å tenke nytt for å få en sterkere konkurransekraft i de utsatte delene av næringslivet, sier han.

Lier-Hansen bryr seg lite om dette er valgkamputspill eller ikke.

- Det har sikkert mye med valgkamp i gjøre, men jeg er ikke opptatt av det. Dersom det er at valgkamputspill, viser det at politikere også i valgkampsituasjoner er villige til å tenke industri og næringsutvikling, sier Lier-Hansen til E24.

- Sterkere lut

NHO-sjefen er derimot svært fornøyd med at regjeringen nå tar grep for å bremse den såkalte todelingen av norsk økonomi.

En brennhet oljebransje går så det griner, men sammen med høye lønnsoppgjør og en sterk krone, tar dette samtidig nesten knekken på norsk eksportindustri.

- Regjeringen har nå helt klart tatt innover seg utfordringene med tosporsøkonomien, sier Skogen Lund.

Men selv et moderat lønnsoppgjør i våres, samt denne pakken fra regjeringen, er ikke nok for å berge situasjonen for de mange bedriftene som sliter på fastlandet.

- Det må kanskje sterkere lut til for å løse opp i situasjonen, sier Skogen Lund.

Les også

Oljebransjen: - Vil svekke norsk sokkel

Publisert:
Gå til e24.no