Tror Olsen kutter renten i desember

DnB Nor senker sine prognoser for den norske styringsrenten.

ROM FOR RENTEKUTT: Etter at den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi overrasket med å senke den europeiske styringsrenten, har det blitt økt rom for at Norges sentralbanksjef Øystein Olsen kan følge etter.

Gorm Kallestad
  • Anna Sandvig Brander
Publisert:,

Sentralbanksjef Øystein Olsen kutte renten med 0,25 prosentpoeng, eller en såkalt «kvarting», i det han annonserer sin neste rentebeslutning 14. desember.

Det spår DnB Nor i sine nye renteprognoser mandag morgen.

Det innebærer at den norske styringsrenten blir redusert til 2,0 prosent før nyttår, fra dagens nivå på 2,25 prosent.

- Uroen i finansmarkedene har vedvart lenger enn vi hadde sett for oss, og har også vist seg å være mer alvorlig enn vi ventet, sier analytiker Ole André Kjennerud i DnB Nor Markets til E24.

Der vil den bli liggende frem til mai 2012, tror DnB Nors økonomer.

Deretter vil renten bli satt opp med til sammen 0,5 prosentpoeng frem til november 2012.

Følger Europa

Den nedjusterte prognosen kommer etter at den nye europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi sist torsdag avholdt sitt første rentemøte.

KUTTET RENTEN: ESB-sjef Mario Draghi overrasket de fleste økonomer med å kutte eurorenten til 1,25 prosent på rentemøtet sist torsdag.

ERIC PIERMONT

Mens hans forgjenger Jean-Claude Trichet har gjennomført to omstridte rentehevinger i år, og vært svært bekymret for inflasjonen, henviste italienske Draghi til at vekstutsiktene er svekket og kuttet eurorenten til 1,25 prosent.

- Vi ser dette som et slags forsiktighetskutt, som følge av utsikter til svakere vekst i Europa. Svekket vekst hos våre handelspartnere taler også for at aktiviteten i Norge kan bli lavere enn det vi tidligere har forutsett, sier Kjennerud.

DnB Nors økonomer venter at Draghi vil følge opp forrige ukes rentekutt med ytterligere et kutt på 0,25 prosentpoeng i desember.

Dette gir et rentenivå tilsvarende det vi hadde under finanskrisen i 2008-2009, påpeker DnB Nors analytiker.

Les også: Kutter eurorenten

- En uheldig situasjon

Foreløpig er det få tegn til at krisen i Europa påvirker norsk økonomi i større grad.

- Ser man kun på forholdene i Norge, ligger vi tett opp mot det vi regner som «normal produksjon», og dette vil alene tilsi høyere rente.

Like fullt skal renten ned, som følge av forholdene internasjonalt.

- Norges Bank er i en litt uheldig situasjon. Det er ganske høy prisvekst og stort press i boligmarkedet, og kredittveksten er høy og ligger høyere enn lønnsveksten. Dette taler for at renten skal opp, men Olsen blir imidlertid nødt til å holde igjen på grunn av situasjonen ute, konkluderer Kjennerud.

Les også: Gjelden vokser raskere

VENTER TO KUTT: DnB Nor tror Sveriges riksbanksjef Stefan Ingves vil senke styringsrenten til 1,5 prosent ved hjelp av to rentekutt.

Pontus Lundahl

Venter kutt i Sverige

Også den svenske sentralbanken, Riksbanken, vil respondere på lavere vekst internasjonalt med å senke renten, tror DnB Nor.

- Svensk økonomi har vist seg å være mer sårbar overfor internasjonale konjunkturer, og flere industriindikatorer har falt markert i det siste, skriver Kjennerud i en DnB Nor-rapport.

Analytikerne spår derfor nå at styringsrenten vil bli kuttet med 0,25 prosentpoeng i desember, etterfulgt av enda et kutt i februar neste år. Dermed vil renten bli redusert til 1,5 prosent fra dagens nivå på 2,0 prosent.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. ECB dumper renten

  2. Pessimistisk Draghi skuffet markedene 

  3. Rører ikke eurorenten

  4. Annonsørinnhold

  5. ESB holder renten uendret

  6. Tror «Super-Mario» vil gjøre kraftig rentekutt