Disse krever handling fra Europa

Fremvoksende økonomier legger et betydelig press på  EU.

KREVER HANDLING: Tysklands forbundskansler og Kinas president Hu Jintao var i samtaler i Cannes torsdag, hvor verdens mektigste ledere er savnet.

Guido Bergmann
  • NTB
Publisert: Publisert:

Lederne for de 20 største økonomiene i verden møtes i Cannes i Frankrike torsdag og fredag, og krisen i eurosonen overskygger alt annet.

Før åpningen av torsdagens møte hadde de såkalte BRICS-landene bestående av de fremvoksende økonomiene Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika en samling om krisen.

Frykter smitteeffekt
De fremvoksende økonomiene ser med økende uro på krisen i Europa og frykter smitteeffekten.

Kinas president Hu Jintao understreket overfor Frankrikes president Nicolas Sarkozy torsdag at ansvaret for å rydde opp i gjeldskrisen ligger på Europa.

Men Beijing har også åpnet for støtte til eurosonen gjennom det europeiske krisefondet EFSF, et bidrag som er blitt anslått å kunne ligge på rundt 560 milliarder kroner.

Hu sier han er sikker på at de europeiske lederne både har «visdommen og evnen» til å løse problemet.

- Vi ønsker ikke å såre noen
Russland har også åpnet for bidrag, men president Dmitrij Medvedev retter hardere spark vestover.

– Jeg ønsker ikke å såre noen, men etter min mening bør handlingene til våre partnere være mye mer dynamiske og bestemte for å få en orden på det, sier han.

Også USAs president Barack Obama kom til G20-møtet torsdag med et krav om en løsning i Europa. Gjeldsproblemene her er førsteprioriteten til verdenslederne, sier han.

USAs president Barack Obama har bilaterale møter med Frankrikes president Nicolas Sarkozy og den tyske forbundskansleren Angela Merkel. En rekke andre bilaterale møter finner sted gjennom dagen.

LES OGSÅ:

Publisert:

Flere artikler

  1. - Veldig bekymret for Europa

  2. Merkel: - Knapt noen G20-land vil støtte krisefondet

  3. Stor spenning foran skjebnetoppmøte

  4. Gjeldskrisen i Europa overskygger G8-møte

  5. Nytt krisemøte i eurosonen i gang