Danske økonomer frykter norsk boligboble

Boligprisfall i Norge og Sverige kan ramme økonomien i Danmark, frykter danske økonomer.

HØYE PRISER BEKYMRER: Danske økonomer frykter konsekvensene av et kraftig boligprisfall i Norge og Sverige. Illustrasjonsfoto fra boligprosjekt på Jeløy ved Moss.

  • NTB
  • E24
Publisert:

Flere økonomer som er intervjuet i avisen Information, tror det har utviklet seg boligbobler både i Norge og Sverige.

- Det er utvilsomt svært kraftige boligprisstigninger, som har skapt en meget sårbar situasjon, sier professor Torben M. Andersen ved Aarhus Universitet.

Han får støtte fra Peter Birch Sørensen, professor i økonomi ved Københavns Universitet, som tror danske eksportbedrifter kan bli hardt rammet hvis den nordiske boligboblen brister.

- Jeg vil ikke male fanden på veggen, men det er noen klare risikomomenter, sier han.

Faller i Danmark

I Danmark har boligprisene falt kraftig helt siden finanskrisen.

Andersen og Sørensen frykter at den danske økonomien vil bli utsatt for et nytt slag hvis det samme skjer i Norge og Sverige.

Grunnen til at en eventuell nedtur lett kan smitte, er den omfattende handelen mellom de skandinaviske landene.

I Norge har boligprisene med noen få unntak steget sammenhengende siden begynnelsen av 1990-tallet. Økningen de siste seks årene har vært på 29 prosent, ifølge Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Denne høsten har imidlertid prisene falt fra måned til måned, og prisene per kvadratmeter nå ved utgangen av 2013, er lavere enn da året begynte.

De gjennomsnittlige prisene fra året under ett ligger omlag 5 prosent høyere enn gjennomsnittlige priser i fjor.

Les også

Harald M. Andreassen: Kan være starten på en langvarig nedgang i prisene

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen sa nylig i et intervju med E24 at det fallet vi har sett i høst, kan være starten på en langvarig nedgang i prisene, men at dette langt ifra er sikkert.

- Tegn på overoppheting

Statistisk sentralbyrå forventer et moderat boligprisfall på et par prosent i Norge neste år. Nordea tror på sin side at prisfallet de neste årene kan bli på opptil 20 prosent.

- Det har vært mange tegn på klassisk overoppheting av boligmarkedet i Norge, sier sjeføkonom Helge J. Pedersen i Nordea.

Det internasjonale pengefondet (IMF) har anslått at boligprisene i Norge er hele 40 prosent for høye. Og en av årets nobelprisvinnere i økonomi, Robert Shiller, advarte for to år siden om at det norske boligmarkedet trolig var en boble.

Finansminister Siv Jensen sa imidlertid nylig i et intervju med Dagens Næringsliv at det ikke er noe som tyder på at de norske boligprisene vil kollapse.

LES OGSÅ:

Publisert:

Flere artikler

  1. Økonomer frykter ukontrollert dansk boligkrise:
    – Jeg er mer bekymret for Norge

  2. – De har nylig lært en lekse og vet hva de skal se etter

  3. Fersk rapport: Svensk boligprisfall blir vekstbrems i 2018

  4. EU frykter svensk boligboble

  5. Vi deler boligprisfallet med svenskene. Eksperter tror de vet hvorfor