- Boligmarkedet er ikke så robust som mange vil ha det til

Sjeføkonom Jan Andreassen er i motsetning til andre økonomer skuffet over Norges Bank.

FORPLANTER SEG: Bråbremsen i boligbyggingen forplanter seg inn i andre deler av økonomien, mener Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen.

Anders Park Framstad (E24) / Braata, Espen (VG)
  • Jo Andre Aakvik
  • Anders Park Framstad
  • Thomas Solberg
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

- Jeg klør meg i hodet over at alle er fornøyd med 1 til 2 prosent vekst i økonomien, sier Jan Andreassen.

Som en av få er den øverste økonomen i Eika-bankene skuffet over at Norges Bank torsdag ikke senket renten, men hold den uendret.

- Det synes å være en omforent holdning i departementer, tilsyn og i Norges Bank at det er bedre med litt lav økonomisk vekst, enn et høyt turtall i økonomien - drevet frem av kredittvekst. Er veksten avhengig kredittvekst, får vi den ikke, sier Andreassen til E24.

Rett i etterkant av torsdagens rentemøte varslet Storebrand at banken på nytt kutter renten på boliglån for unge.

Stillstand i handel

Han gjentar det motstrøms synet han lenge har hatt på norsk økonomi, nemlig at det ikke står så godt til som det kan synes.

- Boligmarkedet er ikke så robust som mange vil ha det til. Det forplanter seg i første omgang inn i byggesektoren. Deretter ser vi det innenfor møbler og innbo, sier Andreassen.

Han peker videre på at veksten i varehandelen har stanset, og at aktiviteten flater ut på norsk sokkel. Det gjør at det store bildet for norsk økonomi ikke er bare vakkert.

- Jeg tror vi vil se en endring i høst, hvor det vil komme tiltak for å stimulere norsk økonomi. Dels tror jeg det vil komme i form av skatteletter og en ekspansiv finanspolitikk i neste års statsbudsjett, og i tillegg tror jeg vi får en rentenedsettelse i september, sier Andreassen.

Renteheving om ett år

Andreassen er ganske alene om sine renteutsikter. Den gjengse oppfatningen blant økonomer og andre økonomispesialister er at renten vil holdes på dagens nivå frem til neste sommer, for deretter gradvis å øke.

Det er også det Norges Bank selv indikerer i sin rentebane.

- Beskjeden fra Norges Bank var akkurat som ventet, og inneholdt få nyheter. Norges Bank sier at risikoen fremover er balansert - på den ene siden har boliglånsrentene kommet noe ned og husprisene har økt noe mer enn ventet, men samtidig er utviklingen utenlands usikker, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB til E24.

Hun understreker at Norges Bank dermed opprettholder sitt budskap fra mars, og tror at renten vil bli holdt uendret til og med neste sommer, før den gradvis vil øke.

- Vi ble overrasket da Norges Bank reviderte ned vekstprognosene for fastlands-BNP i år, og tror de kan bli tvunget til å revidere disse opp igjen. Men det nøytraliseres av at rentene utenlands faller. Totalt sett venter vi uforandret rente resten av året, sier Blomgren.

- Redde for kredittvekst

- På husholdningssiden har boligprisveksten vært litt sterkere enn Norges bank ventet. Men vi tror det er snakk om en innhenting etter en overdrevent svak utvikling i høst, da mange ventet at bunnen skulle falle helt ut av boligmarkedet, sier makroøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Markets til E24.

Sentralbanksjef Øystein Olsen viet en del tid til de økte boligprisene, samt bankenes kutt i utlånsrenten, under dagens presentasjon.

- Boligmarkedet er så viktig for Norges bank fordi at det henger sammen med kredittveksten. Det er en av grunnene til at renten blir holdt høyere enn andre forhold kunne tilsi, nettopp med tanke på at de ikke ønsker å sette i gang en ny oppgang i kredittveksten, sier hun.

- De er kanskje redde for at utviklingen i boligmarkedet skal kunne trekke med seg kredittveksten opp. Om det kommer til å skje er for tidlig å si, men det er noe Norges Bank er veldig opptatt av, sier hun.

Hun påpeker at kredittveksten var litt svakere enn sentralbanken ventet i første kvartal.

- Så spørs det om kredittveksten vi så i mars vil bety starten på en ny oppgang, sier Due-Andresen, som tror at man heller vil se en nedgang i kredittveksten i løpet av året.

- Tror på renteøkning i desember 2015

Handelsbanken Markets tror imidlertid sentralbanken vil drøye det helt til desember neste år med å heve renten.

- Vi har fått for lite informasjon siden sist rentemøte i mars til å konkludere. Men mye tyder på at veksten i norsk økonomi og inflasjon noe lengre frem i tid blir litt svakere enn de venter. Derfor tror vi de vil skyve renteøkningen litt frem i tid. Vi tror på første renteøkning i desember 2015,

Hun mener utviklingen i norsk økonomi har vært forholdsvis svak den siste tiden.

- Konsumenttilliten ligger fortsatt på svakere nivåer enn tidligere. Selv om konsumet har tatt seg opp de siste to månedene, tror vi konsumveksten fremover vil være ganske moderat fremover, sier hun.

Hun sier makrotallene som har kommet den siste tiden på bedriftssiden er blandede.

- Men det som er viktig i det noe lengre bildet er at investeringsveksten på norsk sokkel nå ser ut til å stagnere. Oljedirektoratet tror veksten i oljeinvesteringene vil flate ut omtrent på dagens nivå. Dermed mister norsk økonomi en viktig vekstimpuls. Derfor venter vi en mer moderat vekst enn Norges Bank, som tror veksten vil ta seg opp neste år, sier hun.

Fornøyd med spådommen

Sentralbanksjef Øystein Olsen sa selv på pressekonferansen torsdag at han var fornøyd med bankens egne spådommer om boligmarkedet.

- Vi er relativt fornøyd med vår evne til å spå boligprisene, hvis man går et og to kvartaler tilbake i tid. Begge de to siste rapportene var ydmyke i forhold usikkerheten, men vi mente det var mest sannsynlig at boligprisene ikke ville fortsette å falle drastisk, men flate ut. Det bildet har blitt bekreftet. Så det er mulig vi fikk en innertier der, men boligprisene de siste par månedene har tatt seg opp litt mer enn vi anslo, sier Olsen.

Les også:

Storebrand: Sterk utlånsvekst etter rentekuttKommentar: Det ser vel litt lysere ut, Norges Bank?

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Tror rentekutt-ras kan presse frem strengere bankkrav

  2. Renterådet uenig om norsk økonomi: – Hvis jeg har rett, blir det ingen renteheving

  3. Renterådet: Ikke rør deg, Olsen. Sitt helt, helt stille

  4. Annonsørinnhold

  5. - Norges Bank kan kutte vekstanslaget i to

  6. Høy usikkerhet og uenighet før Olsens rentebeslutning: – Blir helt sjokkert om de hever renten