Eks-statsråder favoritter til å lede Sp-valgkomité

To tungvektere får mest å si når SP skal velge ny ledelse i Senterpartiet.

I VELMAKTSDAGENE: Daværende landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen sammen med daværende kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa under Senterpartiets landsstyremøte på Gardermoen i 2008.
Publisert: Publisert:

De tidligere statsrådene Magnhild Meltveit Kleppa og Terje Riis Johansen seiler opp som favoritter til å lede den ekstraordinære valgkomiteen i Senterpartiet.

Kleppa er foreslått til valgkomiteen fra sitt hjemfylke Rogaland og Riis Johansen er innstilt fra sitt hjemfylke Telemark, ifølge Avisenes Nyhetsbyrå.

Med sin brede erfaring vil en av de to være høyaktuelle til å lede valgkomiteen som blir oppnevnt av landsstyret fredag.

Senterpartiet skal velge ny leder, to nestledere og nytt sentralstyre under et ekstraordinært landsmøte på Lillestrøm mandag 7. april.

Tung erfaring

Kleppa er fylkesmann i Rogaland. Hun gikk av som samferdselsminister i 2012 etter først å ha vært kommunalminister i den rødgrønne regjeringen fra 2007. Hun var også sosialminister i Bondevik-regjeringen fra 1997-2000. Kleppa var nestleder i Sp på 1990-tallet og hun ble valgt inn på Stortinget første gang i 1993.

Riis Johansen er i dag fylkesordfører i Telemark, et verv han ble valgt til i 2011. Han satt som landbruksminister i den rødgrønne regjeringen fra 2005 og deretter som olje- og energiminister fra 2008 til 2011.

Ifølge ANB er også tidligere leder i Norges Bondelag Bjarne Undheim foreslått fra Rogaland.

Arnstad ønsket

Lederkabalen i Senterpartiet må legges på nytt fordi støyen som preget partiet etter tidenes dårligste valg i fjor høst, til slutt førte til at Liv Signe Navarsete annonserte at hun ville trekke seg. Kort tid etterpå stilte sentralstyret sine plasser til disposisjon også.

Nestleder Trygve Slagsvold Vedum og partiprofil Marit Arnstad er ansett som favoritter til å bli Senterpartiets nye leder.

Arnstad har ifølge Klassekampen støtte fra 10 av 19 fylkeslag, inkludert viktige fylker som Sogn og Fjordane, Hordaland, Nord-Trøndelag og Telemark. I tillegg har Østfold, Oslo, Vestfold, Buskerud, Akershus og Finmark stilt seg bak henne.

Ingen Sp-fylker som avisen har vært i kontakt med, inkludert Vedums hjemfylke Hedmark, krever at han blir ny partileder i denne omgang.

Døra åpen

Arnstad har uttalt at hun ikke ser på seg selv som en aktuell lederkandidat, men har samtidig gjort det klart at hun vil snakke med valgkomiteen dersom den vil snakke med henne. Det er blitt tolket som at hun holder døren åpen.

Når valgkomiteen i Senterpartiet utnevnes av landsstyret fredag, skjer det med utgangspunkt i en innstilling fra sentralstyrets møte torsdag ettermiddag.

– Innstillingen er ikke offentlig. Den blir kjent når den legges fram for landsstyret, sier informasjonsrådgiver Ragnar Kvåle i Senterpartiet til NTB.

Valgkomiteen skal bestå av representanter for fylkeslagene Østfold, Oppland, Buskerud, Telemark, Aust-Agder, Rogaland, Sogn og Fjordane, Nord-Trøndelag og Troms. Disse har nominert to kandidater hver, en av hvert kjønn.

I tillegg oppnevner Senterungdommen ett medlem av komiteen.

Les også:

Navarsete: – Stiller meg åpen til hvem som skal sitte i ledelsenSps sentralstyre stiller sine plasser til disposisjonBorten Moe stiller sin plass til disposisjonMarit Arnstad: - Vil vurdere å stille til ledervervBare Troms gir Borten Moe uforbeholden støtte

Publisert: