Stordalen og Hagen i skatteslagsmål

Stein Erik Hagen og Petter Stordalen barker sammen i en skikkelig milliardærfeide.

IKKE HELT ENIGE: Petter A. Stordalen (48) og Steirn Erik Hagen (55) krangler om skatt.
Publisert: Publisert:

Stein Erik Hagen og Petter Stordalen barker sammen i en skikkelig milliardærfeide.

VG skrev mandag at hotellinvestor Petter Stordalen (48) er blant få milliardærer som får ros i boken til Mimir Kristjansson om Norges rike.

- Hvem skal betale for veiene til hotellgjestene mine? Politi, sykehus, infrastruktur - alle velferdsgodene må finansieres, sa Petter Stordalen til VG.

Han la til: - Skatt er sivilisasjonens kostnad. Det at vi har bygd et av verdens beste velferdssamfunn, er tuftet på at alle skal bidra. Da er det naturlig at de som har mye, skal bidra mer, sa Stordalen.

LES OGSÅ: Tar et oppgjør med sutrete milliardærer

Nå reagerer Stein Erik Hagen (55), som i boken blir anklaget for å sutre mest.

- Mens jeg og mange andre betaler 1,1 prosent av vår reelle formue i formuesskatt, betaler Stordalen kun 0,01 prosent. Da kan man jo tillate seg å synes at skattenivået er fornuftig, sier Hagen til VG.

- Ikke på greip

Hagen reagerer på Stordalens uttalelser om at han er stolt over å betale skatt.

- Etter at rundt 90 prosent av familieformuen ble overført til mine barn, sitter jeg igjen med rundt ti prosent i formue. Det utgjør 1,1 milliarder kroner. Selv om jeg har formue på 1,1 milliarder kroner og Stordalen 9,2 milliarder kroner, betaler jeg altså atskillig mer skatt enn ham. Det henger ikke på greip og viser at han må drive skatteplanlegging i stor stil, sier Hagen og fortsetter:

- Jeg kan vanskelig se at han kan redusere skatteformuen sin fra over 900 millioner kroner i 2008 til 105 millioner i 2009, uten at det er skattemotivert. Det er spesielt å ha 105 millioner kroner i skatteformue, mens den reelle formuen er over ni milliarder kroner.

KOMMENTAR: - Alle disse burde skamme seg

Petter Stordalen sier han skatter langt mer enn det Hagen antyder:

- Min virksomhet drives gjennom et hundre prosent privateid selskap. Der skjer både verdiskapingen og skatten. De siste tre årene har jeg samlet betalt ca. 130 millioner i skatt, sier Stordalen. Og legger til:

- Bakgrunnen for reduksjonen i formue, som Hagen viser til, er at jeg i 2008 tok eiendomsselskapet Home Properties av børs. Min virksomhet består for en stor del av eiendom og hotelldrift. Dette er gunstigere formuesobjekter enn børsnoterte aksjer. Slik er systemet, sier Stordalen.

Barna flyttet

Hagen har følgende kommentar når VG viser ham likningstallene:

- Sett bort fra i 2009, da Stordalen betalte 17,6 millioner i skatt, har jeg med en langt lavere formue betalt langt mer i skatt. Jeg skjønner godt at Stordalen betaler sin skatt med glede, når han betaler så lite.

- Og det at han måtte betale 17,6 millioner kroner i 2009, skyldes at han tok ut utbytte på 60 millioner kroner. Da må han som alle andre betale 28 prosent skatt.

LES OGSÅ: Spetalen: - Sutre-forfatter grafser til seg

Hagen sier han godt skjønner at hans barn har flagget ut.

- De har valgt å flytte til Sveits. Det er av ulike årsaker, en av dem er skatt. Vi har regnet ut at det årlig utgjør et sted mellom 150 og 200 millioner kroner. Det er så mye at jeg forstår at de har foretatt et annet valg enn meg. Jeg trives i Norge og blir her, sier Hagen og legger til:

- Jeg betaler også skatten min med glede, fordi vi alle må bidra til at velferdssamfunnet vårt blir finansiert. Men jeg mener fortsatt veldig sterkt at formuesskatten må bort, fordi den gjør at så mange ikke greide å betale skatten sin uten å ta ut ekstraordinære utbytter.

- Da er vi to

Petter Stordalen mener Stein Erik Hagen er flinkere til å drive Orkla enn å regne ut skatt.

- Det gleder meg å høre at Stein Erik Hagen betaler sin skatt med glede. Da er vi to. Når det er sagt er nok Stein Erik Hagen flinkere til å drive Orkla, enn å regne på min skatt. Jeg betaler ikke bare min skatt med glede, men også med god samvittighet. Stordalen vil ikke kommentere Hagens utspill i lys av boken «De superrike».

- Jeg ser at formuesskatten kan ha en uheldig virkning for enkelte, sier han.

- Men er man uenig i skatterammen, bør man heller jobbe for å forandre systemet, fremfor å omgå det ved å flytte utenlands, sier Stordalen - med en dårlig skjult henvisning til at Stein Erik Hagen har flyttet store deler av familieformuen til Sveits.

LES OGSÅ: Milliardærer hetses i ny bok: - Vi sutrer ikke

Publisert: