Obama tar hånd om budsjettforhandlinger

Det hvite hus anklaget Republikanerne for å favorisere milliardærer og eiere av privat jetfly da president Barack Obama kastet seg ut i forhandlingene om nytt statsbudsjett.

HAR DÅRLIG TID: President Obama må få til et forlik med Republikanerne innen 2. august. Hvis ikke bryter USA gjennom gjeldstaket.
Publisert: Publisert:

Obama møtte mandag den høyest rangerte demokraten i Senatet, Harry Reid, og hans republikanske kollega i Representantenes hus, John Boehner, til de første forpostfektningene.

Det hvite hus advarer mot katastrofale følger for hele den globale økonomien om det ikke blir enighet og Republikanerne går med på å heve USAs gjeldstak.

Om ikke gjeldstaket heves innen 2. august, vil ikke USA ha penger til løpende utgifter og tvinges til å misligholde sine lån.

Obama sier han likevel føler seg trygg på at demokrater og republikanere til slutt blir enige om å redusere budsjettunderskuddet og heve gjeldstaket.

Tøffe valg

Det hvite hus' talsmann Jay Carney sa mandag at administrasjonen har vist vilje til å ta tøffe valg, og han utfordret Republikanerne til å slutte å skjerme millionærer og milliardærer og slakte noen av sine hellige kyr.

– Skal vi fortsette med et system der vi subsidierer olje- og gassinteresser og eierne av private jetfly, samtidig som vi kutter i ting som matsikkerhet og meteorologiske tjenester, sa han.

Men verken republikanere eller demokrater viser foreløpig noen særlig vilje til å kompromisse.

LES OGSÅ: Ratingbyrå advarer USA

Motstridende krav

Republikanerne, som i forrige uke brøt forhandlingene etter at de beskyldte demokratene for å ville øke skattene, krevde igjen store budsjettkutt for å gå med på å heve gjeldstaket.

Demokratene på sin side mener det er umulig å få til meningsfulle reduksjoner i underskuddet uten også å øke statens inntekter. De beskylder Republikanerne for å undergrave populære trygdeordninger og Medicare, det statlige helsetilbudet til de eldre.

USAs utenlandsgjeld ligger i dag på nær oppunder det gjeldende taket på 14.300 milliarder dollar, mens underskuddet på budsjettet ligger an til å bli på 1.600 milliarder dollar.

LES OGSÅ: - USA en fare for verdensøkonomien

Publisert: