Melkebønder mener smørmangelen kunne vært unngått

Flere melkebønder mener smørmangelen den siste tiden kunne vært unngått hvis melkekvotene hadde blitt oppjustert. De mener melkeproduksjonen kunne vært økt for å unngå smørimport.

KUNNE VÆRT UNNGÅTT: Slike lapper som her på Coop Mega på Bislett kunne vært unngått, mener norske bønder.
Publisert: Publisert:

Tine skylder på en klar nedgang i melkeproduksjonen og en større økning enn forventet i etterspørselen etter smør som hovedårsaker til smørmangelen i norske butikker den siste tiden.

Til avisa Nationen sier flere melkebønder at de fint kunne ha økt melkeproduksjonen hvis melkekvotene til Tine hadde blitt oppjustert. Da ville man unngått både manko på smør i butikkene og å måtte ty til import av smør fra utlandet. De reagerer derfor kraftig på Tines framstilling av saken.

– Jeg kunne lett ha økt melkeproduksjonen med over 20 prosent om kvotene hadde blitt oppjustert. Det er jeg sikker på at tusenvis av andre bønder også kunne, sier melkebonde Karl Emil Grina fra Lunner i Oppland.

Melkeprodusent Dag Fossen i Buskerud er enig i dette og sier at mange bønder kunne ha levert mer melk om kvotene var blitt oppjustert i september eller oktober, noe som har skjedd tidligere.

Tine avviser kritikken og sier at de helt fram til mandag denne uken trodde de skulle klare å levere nok smør.

– Nye prognoser gjør at vi nå ber om redusert toll på smørimport, sier konserndirektør for kommunikasjon Elisabeth Morthen.

Hun mener at en økning av melkekvotene tidligere i høst bare i liten grad ville hatt noen effekt før jul.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no