Ny runde med knallhard tautrekking om budsjett

KrF og Venstre forsøker alt de kan å dreie neste års statsbudsjett over på en grønnere og mer sosial profil. Tautrekkingen fortsetter ved lunsjtider torsdag.

AVGJØRENDE FASE: Budsjettforhandlingene på Stortinget fortsetter torsdag. De parlamentariske lederne for Høyre, Frp, KrF og Venstre møttes onsdag i statsrådssalen.

Vidar Ruud
  • NTB
Publisert:Om bare en skarve uke skal finanskomiteen levere sin innstilling til Stortinget, og samtalene mellom Høyre/Frp-regjeringen og støttepartiene er derfor inne i en helt avgjørende fase. I realiteten må forhandlingene være ferdig allerede i løpet av helgen.

Onsdag kveld møttes de parlamentariske lederne i et nytt forsøk på å nærme seg en avtale, og knappe to timer senere var møtet over. De fire partiene var enige om å møtes på nytt ved lunsjtider torsdag.

– Vi ser at vi sakte, men sikkert beveger oss i riktig retning, både for å få et grønnere budsjett og et sosialt varmere budsjett som hjelper de fattige barna, sa Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande etter møteslutt.

Fotavtrykk

De parlamentariske lederne overtok stafettpinnen da partienes finanspolitikere ikke klarte å bli enige om en budsjettavtale. Mens KrF og Venstre brukte onsdagen til å hamre videre på miljø og sosial profil, vektla Høyre og Frp justis, samferdsel og helse.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland fastslo onsdag at det er viktig at alle partier får sette sine fotavtrykk på budsjettet. Likevel fastslo en kilde i ett av sentrumspartiene overfor NTB at det fremdeles var «for stor avstand» mellom partene.

Utgangspunktet for forhandlingene er at regjeringen trenger støtte fra Venstre eller KrF for å få flertall i Stortinget for sitt budsjett. Sentrumspartiene har nå spisset sine krav overfor regjeringen.

KrFs parlamentariske leder Knut Arild Hareide understreket før onsdagskveldens møte at KrF har gjort et betydelig arbeid for å komme med sine prioriteringer.

– Det går på viktigheten av et godt distriktsbudsjett, flere lærere til de yngste elevene, flere barnehageopptak og selvsagt en sosial profil.

– Dårlig håndverk

Grande bekreftet på sin side at Venstre har foreslått lettelser i bilavgiftene, men med en klart miljøvennlig profil. Venstre vil komme Frp i møte, men vil gjøre det billigere å kjøre de miljøvennlige bilene.

Når det gjelder regjeringens forslag om å kutte i barnetillegget til uføre, er Trine Skei Grande ikke nådig i sin kritikk av regjeringen. Venstre stilte i oktober Finansdepartementet spørsmål om hvor mange uføre med barnetillegg som tjener mer på trygd enn på å jobbe. Onsdag kom svaret: Av de 18.790 uføre som mottar barnetillegg, så tjener bare 625 mer på stønadene enn de kunne gjort om de jobbet.

– Det betyr at barnetillegget er en meget treffsikker ordning, sier Skei Grande til VG og legger ingen fingre imellom når hun karakteriserer forslaget som dårlig politisk håndverk.

Skei Grande mener regjeringen nå må snu og fjerne hele saken fra statsbudsjettet.

Invitasjon

Statsminister Erna Solberg (H) er på tampen trukket tettere inn på de svært vanskelige budsjettforhandlingene. Overfor Dagens Næringsliv slår hun kraftig tilbake mot kritikken om at forhandlingene har tatt unødvendig lang tid. Hun sier dessuten at både KrF og Venstre fikk tilbud om å være med å utforme regjeringens statsbudsjett, men at de to støttepartiene avslo invitasjonen.

KrFs Kjell Ingolf Ropstad, som deltok i den første budsjettrunden, sier det er åpenbare grunner til at partiet ikke ville delta i noen prosess rundt budsjettet før det ble lagt fram:

– Enten sitter du i regjeringen, eller ikke. Hvis vi skulle ha ført samtaler med regjeringen om enkeltdeler av budsjettet uten å se helheten, ville vår rolle som opposisjonsparti blitt helt umulig. Det valget ble tatt allerede i Nydalen i fjor da Samarbeidsavtalen ble laget, sier Ropstad.

Les også:

Nytt forslag og nye budsjettrunder i StortingetKilder til VG: Har låst seg fullstendig mellom Frp og VenstreDN: Går mot brudd i budsjettforhandlingeneBudsjettforhandlinger hele helgen uten enighet

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Frp-velgere flykter i protest, tror samarbeidspartiene

  2. Frp måtte betale for bensinseier

  3. Venstre med sosial satsing i alternativt budsjett

  4. Annonsørinnhold

  5. KrF og Venstre spisser kravene i budsjettinnspurten

  6. Budsjettforhandlingene fortsetter søndag kveld