Tajik sier nei til bevæpnet politi

Arbeiderpartiets Hadia Tajik, leder i Stortingets justiskomité, sier nei til å bevæpne politiet. Hun mener at dagens ordning med framskutt lagring av våpen i biler er god.

TALSKVINNE: Justispolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik.

Erik Johansen
  • NTB
Publisert: Publisert:31-åringen fra Rogaland sier i et intervju med Dagbladet at hun vil ta vare på arven etter Inger Louise Valle, som var justisminister i Norge fra 1973 og fram til 1979.

Valle reformerte norsk kriminalpolitikk, og mye av justispolitikken i Norge har siden vært tuftet på hennes tanker.

– Kriminalpolitikk er viktig, og det handler om grunnverdiene i samfunnet vårt, sier Hadia Tajik, som selv er jurist, til avisen.

Hun svært kritisk til kreftene som trekker i retning av å omskape norsk politi til et aksjonspoliti som på veien kan miste den lokale tilknytning og verdidimensjonen norsk politi har vært kjent for.

– Dersom vi generelt bevæpner politiet og bare satser på et sentralt aksjonspoliti, er vi på ville veier. Da risikerer vi å endre Norge som samfunn. Vi må ta vare på og utvikle det beste med norsk politi, sier Tajik.

Hun sier at om vi vil ha et tryggere Norge må vi bryte de onde sirklene som forsterker kriminalitet.

– Seks av ti innsatte i norske fengsler har et rusproblem. Sju av ti er arbeidsledige. Fire av ti har ungdomsskolen som høyeste fullførte utdanning. Jeg sier ikke dette fordi det er «synd på kriminelle», men fordi dette er onde sirkler som forsterker kriminalitet, sier hun.

Publisert:

Flere artikler

  1. Tajik etterlyser plan for avvikling av politibevæpning

  2. Tajik: For slapp innsats mot økonomisk kriminalitet

  3. Ap: Vil ha bred debatt om politireformen

  4. Annonsørinnhold

  5. Ap har bestemt seg: Tangens interessekonflikter ikke forenlig med å lede Oljefondet

  6. Tajik: – København-angrep ikke argument for bevæpning