Rekordmange demonstrerte før historisk klimatoppmøte

I over 2.000 byer verden over marsjerte hundretusenvis for klimaet søndag. Samtidig er et grønt håp tent i forkant av klimatoppmøtet i New York.

DICAPRIO DELTOK: Leonardo DiCaprio var blant kjendisene som deltok i klimamarsjen i New York søndag.
Publisert:

– I dag marsjerer jeg for mine barn, for at de kan leve i en verden der de ikke trenger å være redde for at den neste stormen skal ødelegge nabolaget deres, sier Bill Aristovolus fra Bronx utenfor New York, ifølge NTB.

DELTAR: Statsminister Erna Solberg (H) deltar på toppmøtet i New York.

Sammen med blant andre FNs generalsekretær Ban Ki-moon, New Yorks ordfører Bill de Blasio, skuespiller Leonardo DiCaprio og over 300.000 andre tok han søndag turen til Manhattan for å delta i Folkets klimamarsj i forkant av FNs klimatoppmøte tirsdag.

Med i følget var også popstjernen Sting og skuespilleren Ed Norton, skriver Dagens Næringsliv.

Sentralt i demonstrasjonen var en indianerstamme fra Alberta i Canada.

De protesterte mot tjæresandutvinning.

Alberta er samme område som Statoil har oljesandvirksomhet.

Di Caprio gikk sammen med indianerne og deres paroler mot tjæresandutvinningen i Alberta, melder DN.

Verdens største

Ifølge arrangørene er marsjen den største klimaprotesten i historien.

I tillegg til markeringen i New York, var det lignende seanser verden over.

I London marsjerte minst 40.000 gjennom byens gater, og i storbyene New Delhi, London, Berlin og Roma ble det søndag arrangert folkemarsjer, som alle hadde det samme budskapet til politikerne: Gjør noe – nå.

Oppmøtet i Oslo og Stockholm var derimot skrinnere. I Stockholm demonstrerte om lag 200 personer, ifølge svensk politi, mens antallet var minst det dobbelte foran Stortinget i Oslo.

Over 120 stats- og regjeringssjefer skal delta på klimatoppmøtet i New York. For første gang siden København i 2009 skal storparten av verdens politiske toppledere diskutere kampen mot klimaendringene.

Les også:

Norge signerer klimagassavtale i New YorkSundtoft: – Flere land forbereder klimaforpliktelserNHO: Norges klimamål blir ikke nådd

Publisert: