Prisen på «månelandingen» så langt: 9,7 milliarder
I sin nyttårstale i 2007 gjorde statsminister Jens Stoltenberg CO2-rensing til sitt store prosjekt.
Hopprennet var over, festkjolen krøllete og bakrusen i ferd med å gi seg. Det norske folk satt henslengt foran TV og så en offensiv statsminister holde sin nyttårstale.
Han fortalte om noe komplisert kalt CO2-rensing som skulle bidra til å redde kloden.
Så sa han: «Dette er et stort prosjekt for landet. Det er vår månelanding».
Til nå har den rødgrønne regjeringen bevilget 9,6 milliarder kroner til «månelandingen» over statsbudsjettet 2007-2013.
Det har gitt ett pilot-testsenter på Mongstad, og en haug med utredninger om målet; et fullskala CO2-renseanlegg som kan fjerne CO2 fra gassen som etter planen skal flomme inn via Mongstad i årtier fremover, samt i rør til lagringssteder for CO2-en på bunnen av Nordsjøen.
I 2007 var planen at et fullskala renseanlegg skulle stå ferdig ved utgangen av 2013.
Nå er det utsatt på ubestemt tid og beslutningen om man faktisk skal investere nye milliarder for å bygge et anlegg, er utsatt til 2016.
VG/E24 har de siste ukene hatt en rekke avsløringer knyttet til Gassnova, det statlige selskapet som er ansvarlig for CO2-satsingen. I dette arbeidet har VG pratet med en rekke sentrale aktører i bransjen og i politikken.
Signalene er entydige:
Selv om det fortsatt investeres som om prosjektet er liv laga, anses sjansen å være større for at det ikke blir realisert, enn at det blir det.
Gir snart opp
En av CO2-rensingens fremste forkjempere, Bellonas Frederic Hauge, er i ferd med å gi opp Mongstad.
- Nye krefter må få slippe til: Legg det ut på anbud. Det er mange aktører som kan være interessert. Gjennom en slik anbudsprosess får vi både opp en pris fra profesjonelle aktører i markedet og vi får synliggjort alternativene.
Les også: Bellona: - Legg Mongstad ut på anbud
Blant de borgerlige politikerne har tvilen for lengst satt inn:
Både Høyre, Fremskrittspartiet, ja til og med miljøpartiet Venstre, ønsker å gå bort fra Mongstad, og støtter Hauges utspill.
- Vi må innse at månen ikke ligger på Mongstad, sier Venstres leder Trine Skei Grande.
- Ved å gå bort fra Mongstad, kan vi nå målsettingen om å få til fullskala CO2-rensing. Vi vil i stedet satse på mindre prosjekter i industrien og et kullkraftverk på Svalbard. Tenk hva det ville betydd for miljøet om Norge fikk til CO2-rensing av kullkraft, sier Venstre-lederen.
Mye penger
De rødgrønne holder inntil videre fast på Mongstad.
- Det er brukt mye penger, ja. Men det er fordi vi virkelig ønsker å gjennomføre dette prosjektet, sier miljø- og energipolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, Eirin Sund.
Hun mener det er forståelig at Hauge er utålmodig.
- Men at Høyre og Venstre vil gå bort fra Mongstad, kan skape usikkerhet rundt hele satsingen, sier Sund.
Statsminister Jens Stoltenberg og olje- og energiminister Ola Borten Moe hadde i går ikke anledning til å kommentere saken.
Les også: