Aktivisten om Draghi-angrepet: – Det var veldig lett

Aktivisten som aksjonerte under onsdagens pressekonferanse hos den europeiske sentralbanken mener hun benyttet den eneste demokratiske sjansen hun fikk.

SIKKERHETSBRIST: Josephine Witt, som onsdag kastet konfetti på den europeiske sentralbanksjefen, mener det var lett å komme inn på pressekonferansen. Her blir hun båret ut av sikkerhetsfolk.

Kai Pfaffenbach
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

Onsdag fikk den europeiske sentralbanksjefen, Mario Draghi, seg en overraskelse han neppe hadde ventet.

Mens han satt og forklarte pressen hvorfor sentralbanken (ESB) lot renten ligge uendret, hoppet plutselig en kvinnelig aktivist opp på bordet der han satt. Samtidig som hun ropte slagord om at ESBs «diktatur» må opphøre, kastet hun konfetti over sentralbanksjefen.

Sentralbanksjefen kom uskadet fra hendelsen, som likevel avslørte en sikkerhetsbrist hos sentralbanken. Banken uttalte selv at aktivisten slapp inn gjennom å utgi seg for å være journalist.

– Det var veldig lett

Nå har Bloomberg fått tak i aktivisten, som ifølge nyhetsbyrået er Josephine Witt. Hun er en del av feministgruppen Femen. Hun sier at det var veldig lett å slippe inn på pressekonferansen.

– Jeg slapp inn som alle andre (...) men jeg hadde ikke noen våpen på meg utenom konfettien i bagen min, sier Witt til Bloomberg, og forklarer at sikkerhetskontrollen hos ESB lignet på den man finner på en flyplass.

– Jeg registrerte meg på forhånd, og de sjekket bare navnet mitt får jeg slapp inn. Det var veldig lett, sier hun videre.

Ifølge nyhetsbyrået sier både Witt og ESB at hun ikke var registrert under hennes eget navn.

Se videoen av angrepet her:

– Tjener ikke samfunnene

Josephine Witt forklarer til Bloomberg at hun gjennomførte aksjonen fordi hun mener den europeiske sentralbanken er udemokratisk.

– Det som er veldig bekymringsfullt for meg er at Mario Draghi som sentralbanksjef faktisk ikke tjener samfunnene, men pålegger dem regler, uten å ha blitt valgt noensinne, sier 21-åringen til nyhetsbyrået.

– Denne pressekonferansen er den lille, lille biten av demokrati som ESB har gitt oss. Jeg brukte denne muligheten til å uttrykke min kritikk, legger hun til.

Witt sier videre til Bloomberg at hun tilbrakte rundt to og en halv time i politiets arrest

før hun ble løslatt, og at hun ikke vet om ESB vil anmelde henne.

Les også

ESB holder renten uendret

Les også

ESB: Aktivisten registrerte seg som journalist

Les også

Sjeføkonom: - Lave renter kan gjøre mange forbannet

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Draghi angrepet på pressekonferanse

  2. ESB: Aktivisten registrerte seg som journalist

  3. Draghi varsler lav inflasjon lenge

  4. Annonsørinnhold

  5. ESB-sjefen: – Vi vil beholde Hellas i eurosonen

  6. Sjeføkonom: - Lave renter kan gjøre mange forbannet