Kraftig boligprisvekst i juni

Boligprisene i Oslo er blant flere steder som har hatt sin sterkeste juni-oppgang noensinne, ifølge Eiendom Norges statistikk.

Boligprisene i Asker/Bærum, Follo og Romerike, og i Oslo, har aldri steget mer i en juni-måned.
Publisert:

Boligprisene i Norge steg med 0,8 prosent nominelt i juni. Korrigert for sesongvariasjoner var oppgangen på 1,0 prosent.

Boligprisene er nå 3,5 prosent høyere enn for et år siden.

– Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene i alle områder i juni, og det var en spesielt sterk utvikling i boligprisene på det sentrale østlandsområdet og i Bergen, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

Juni-rekord

Flere steder har i løpet av sommermåneden hatt sin største juni-oppgang i boligprisene noensinne.

– I Oslo, Asker/Bærum, Follo og Romerike er dette den sterkeste oppgangen i en juni måned i boligprisstatistikkens historie, sier Lauridsen.

Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene i Oslo med 1,7 prosent. Enda større var veksten i Asker og Bærum, der boligprisene gikk opp med 3,1 prosent. I Romerike var oppgangen på 3,0 prosent.

På den andre siden var den sesongkorrigerte prisoppgangen svakest i Trondheim og Bodø med Fauske, der prisene steg med 0,2 prosent.

Tilbake til nivået før krisen

– Veksten i juni er omtrent som vi trodde, og vi er nå tilbake der vi var før coronakrisen, sier sjeføkonom i Handelsbanken, Kari Due-Andresen til E24.

Hun sier frykten som satte en støkk i markedet tidligere i år, virker å ha vært «et beskjedent tilbakeslag». Due-Andresen sier at lave renter har vært en viktig faktor, men også at tilbud og etterspørsel har fulgt hverandre gjennom krisen, som har gjort at man ikke fikk har fått for store utslag.

Samtidig er hun tydelig på Handelsbanken venter at veksten vil avta fremover.

– Vi tror at arbeidsledigheten vil stabilisere seg på et høyere nivå enn før krisen, og inntektsveksten vil også være lavere, så derfor tror vi at boligprisveksten vil være svakere de neste årene.

Sjeføkonom Kari Due-Andersen i Handelsbanken.

Omsetningshopp

I juni ble det til sammen solgt 11.342 boliger i Norge, noe som er 14,2 prosent flere enn i samme måned i fjor.

Samme måned ble det lagt ut 10.984 boliger til salgs, noe som er 9,9 prosent flere enn året før.

– Det ble både solgt og lagt ut markant flere boliger i juni i år enn i 2019. Storparten bortfallet av omsetningen i boligmarkedet i april og mai har kommet tilbake igjen i løpet av juni, sier Lauridsen i Eiendom Norge.

Hittil i år er salget imidlertid litt lavere enn i fjor. Så lagt i 2020 har 49.319 boliger blitt solgt i Norge, noe som er 1,7 prosent lavere enn fjoråret.

Les også

Nye beregninger: Slik knuses boligdrømmen for unge i Oslo

– Knallsterke tall

På forhånd ventet analytikerne i DNB Markets en sesongjustert oppgang i boligprisene på 0,7 prosent.

Leder i DNB Eiendom, Terje Buraas, omtaler fasiten som «knallsterk».

– Som ventet fikk vi den sterkeste oppgangen i en juni måned i boligprisstatistikkens historie, sier Buraas i en uttalelse, og fortsetter:

– Boligprisene steg med 0,8 prosent i juni 2020. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,0 prosent. Det er knallsterke tall, men vi hadde faktisk trodd på enda sterke vekst basert på egne salgstall i DNB Eiendom.

Han trekker frem at coronaviruset kan ha endret på nordmenns boligbehov.

– Forklaringen til det sterke boligmarkedet ligger først og fremst i et oppdemmet behov fra mars og april, samt utsikter til lave renter fremover, sier Buraas.

– Boligmarkedet de siste to årene har aldri vært mer stabilt, og det vi ser nå er at optimismen har steget i takt med at samfunnet har åpnet seg opp igjen. Vi skal heller ikke undervurdere at corona har ført til at boligbehovene har endret seg noe, og at det er grunnen til at mange er på utkikk etter nytt hjem.

Terje Buraas er leder i DNB Eiendom.

Rekord også i mai

Også Nordea Markets forventet at prisene steg i juni, «men ikke fult like høyt som vi opplevde i mai,» ifølge meglerhusets morgenrapport.

Da Eiendom Norge la frem sin forrige boligprisstatistikk, kunne foreningen melde om den største mai-oppgangen de noensinne har registrert.

De norske boligprisene steg den gang med 1,9 prosent nominelt.

Les også

Største mai-oppgang for norske boligpriser noensinne

Samme måned satte Norges Bank styringsrenten ned til et rekordlavt nivå på null prosent.

«Rentevåpenet har vist seg å være kraftfullt, og vil fortsatt støtte boligprisene så lenge rentene forblir svært lave,» skriver Nordea Markets i sin rapport, og fortsetter:

«Norges Bank uttrykte i juni en viss bekymring for raskt økende boligpriser, som kan føre til oppbygging av finansielle ubalanser. Hvis det viser seg å bli tilfellet fremover, og utviklingen i norsk økonomi går bedre enn Norges Bank venter, kan renten bli hevet raskere enn rentebanen fra juni tilsier.»

Publisert:
Gå til e24.no