Militært hemmelighold

Det amerikanske jagerfly-alternativet Joint Strike Figther har hemmeligheter Norge ikke vil få del i.

PÅ VINGENE: F-35 Ligthning II.
  • Andre Benonisen
Publisert:

Forsvaret vurderer i disse dager hvilke kampfly som skal overta for dagens F-16.

Det står nå mellom Eurofighter, JAS Gripen og amerikanske Lockheed Martin, som produserer Joint Strike Fighter, skriver Dagens Næringsliv.

Hemmelighold

Det norske Forsvaret vil etter planen bytte ut dagens F-16 fly, med 48 nye kampfly, fra 2015.

I motsetning til de to andre tilbyderne, vil ikke Lockheed Martin dele de høyteknologiske flyhemmelighetene med Norge, selv ved faktisk kjøp - som kan bety en investering på opp mot 150 milliarder kroner.

- Hva som er i vår "black box" får Norge ikke vite, sier oberst Richard Harris ved Den amerikanske ambassaden i Oslo, til Dagens Næringsliv.

Svensk informasjon

Den svenske tilbyderen JAS Gripen, som var sistemann til å kaste seg inn i kampen om kontrakten med det norske forsvaret, vil gi Norge tilgang på all informasjon.

- I Sverige hadde vi aldri godtatt ikke å vite hva som er i våre svarte bokser. Uten den kunnskapen står man uten kontroll, sier JAS Gripens kampanjeleder Hans Rosén til avisen.

Forsvarets forskningsinstitutt, ved administrerende direktør Paul Naurum, mener at det kan være problematisk dersom Norge ikke har tilgang på teknologien til kampflyene de benytter, da det i en krigssituasjon kan oppstå knapphet på personell og deler.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Gjeldskrise kan gi dyrere kampfly

  2. Kampfly-avtale til Kongsberg

  3. Lockheed Martin hacket

  4. Nye kampfly vil gi kontraktdryss på Kongsberg

  5. Amerikansk krigskjempe gir norsk milliardavtale