Klimaendringer vil merkes på børsen

Det tar lang tid før klimaeffektene blir tydelige. Men de kan komme fort på børsen.

KLIMABØLLE: Kullkraftverk i Cottbus, Tyskland.
Publisert:

De to internasjonale storbankene Lehman Brothers og UBS publiserte hver sin store rapport om klimaendringer og finansielle effekter onsdag.

Hovedpoenget i Lehman-rapporten er at selv om klimaendringene kommer langsomt og kan være usikre, vil de økonomiske virkningene av tiltak være konkrete og komme raskt, skriver Financial Times i sin kjente Lex-spalte.

Selv om skeptikere ikke er overbevist om de vitenskapelige bevisene fra FNs klimapanel, har CO2 nå en betydelig virkning på det politiske klimaet. Dermed ligger alt til rette for at noen bransjer vil tape, og andre tjene på ulike klimatiltak politikerne vedtar.

Lehman mener at klimautfordringen er en megatrend, like sterk som eldrebølgen og globaliseringen. Seniorøkonom John Llewelyn i Lehman, oppfordrer alle bedrifter til å vurdere hvordan de blir påvirket av klimaendringene og klimatiltakene.

- Hvilken virkning har høyere havnivå, mer ekstremvær, mindre regn i noen områder og mer i andre, for din virksomhet, sier Llewelyn til nyhetsbyrået Bloomberg.

Ifølge rapporten til FNs klimapanel, vil temperaturen på jorden antagelig stige med 3 grader det neste hundreåret.

Taperne

Lehman mener bilbransjen er en tapende sektor i årene fremover.

Andre tapere er store karbonbaserte energiprodusenter, og energiforbrukere. Sementindustrien står for 5 prosent av de globale CO2-utslippene.

Vinnere

Lehman forsøker også å identifisere hvilke sektorer som vil tjene på forventede klimatiltak.

Produsenter av vind- og solenergi er de mest åpenbare bransjene.

Den norske solcelleprodusenten Rec

OSE

REC

har steget med 100 prosent det siste året, og er nå

Norges største selskap med nesten først og fremst private aksjonærer.

Kommentatoren i Financial Times mener også at normale industriselskaper har gode muligheter hvis de finner på energieffektive produkter. Men han tror også at det kan være lettere å finne taperne enn vinnerne i klimaspillet.

Publisert: