BIG MAC-INDEKSEN KLAR: - Kronen 100 prosent overvurdert
Den norske kronen er blant de mest overvurderte i verden, ifølge The Economists Big Mac-indeks.
Burgerbar på hjørnet der, hvilken valuta er dyrest på kloden her? Svaret er islandske og norske kroner, ifølge den årlige Big Mac-indeksen til The Economist.
Begge disse valutaene er overvurdert med mer enn 100 prosent mot dollar, ifølge bladet.
Gir markedet kurven
Den uhøytidelige Big Mac-indeksen er basert på teorien om kjøpekraftparitet, som sier at valutakursene burde implisere at en kurv med varer koster det samme i to land.
En Big Mac er bare én vare, men til gjengjeld en som er tilgjengelig på mer eller mindre standariserte vilkår (avgifter vil variere) i 120 land.
I USA koster en Big Mac 3,41 dollar, beregnet som et gjennomsnitt av prisene i fire store byer.
De mest overvurderte valutaene er alle innenfor EFTA. En Big Mac koster i Norge 40 kroner, eller 6,88 dollar. Dermed er kronen 102 prosent overvurdert, ifølge The Economists indeks. Den islandske kronen er hele 123 prosent overvurdert etter samme mål, mens sveitserfrancen er overvurdert med 53 prosent.
I fjor toppet Norge The Economists liste.
Les også: Norge dyrest i burger-verden
Kronen har styrket seg markert etter at Norges Bank satte opp renten i juni og varlset flere rentehevinger fremover.
Les også: Setter opp renten - varsler kraftigere kost
De billige
En Big Mac i Kina koster ti sammenligning bare 11 yuan, eller 1,45 dollar. Dermed er yuan undervurdert med 58 prosent mot dollar.
Dette passer tilsynelatende godt med flere kongresspolitikeres kritikk av Kinas valutapolitikk og forsøk på å tvinge landet ti lå la valutaen gå sterkere. Men The Economist advarer om at Big Mac-prisen lokalt avhenger også av husleie og lønninger, som typisk er lavere i fattige land.
Kjøpekraftparitet er derfor en bedre guide til valutakurser mellom land på samme utviklingsnivå.
Valutaen verden elsker å låne, japanske yen, er undervurdert med 33 prosent, ifølge Bic Mac-indeksen. Også dette passer tilsynelatende med frykten for at såkalte carry trades, der folk låner yen og plasserer pengene i noe som gir mer avkastning, har presset yen for lavt.
Men The Economist viser til at bredere mål for kjøpekraftparitet indikerer at yen er mer fornuftig priset. Big Mac er kanskje billig i Tokyo, men andre ting koster mer.