Helomvending i verdens viktigste renter

Den amerikanske «tiåringen» faller kraftig. I Tyskland har den blitt negativ igjen. Det stanser ikke Norges Bank i år, men rentetoppen er kanskje ikke så langt unna, tror sjeføkonom.

RENTEPAUSE: Den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powells snuoperasjon har bidratt til rentefallet i amerikanske statsobligasjoner, ifølge sjeføkonom.
Publisert:

Noen av verdens viktigste renter har gjort en u-sving i kjølvannet av økonomisk vekstbrems, stigende global usikkerhet og snuoperasjonen i de største sentralbankene.

I det siste har rentefallet har tiltatt.

  • Den tyske tiårige statsrenten blitt negativ igjen, for første gang siden 2016. Altså betaler investorene for at den tyske stat skal låne deres penger.
  • Samtidig har renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid falt fra 3,2 prosent i fjor høst til 2,3 prosent på det laveste denne uken.

– Det har skjedd en helomvending i synet på global økonomisk vekst, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til E24.

– Ingen tegn til at det snur

Gjennom fjoråret slo bildet av en samlet opptur i verdensøkonomien sprekker.

Spesielt industrien i Europa har bremset kraftig, og de siste nøkkeltallene viste den svakeste aktiviteten i tysk industri på over seks år, delvis på grunn av svak etterspørsel i bilindustrien.

I den amerikanske økonomien er det ventet en nedbremsing når effektene av de tidligere skattekuttene avtar.

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management

Også kaoset om Storbritannias utmelding av EU og internasjonale handelskonflikter har bidratt til stigende usikkerhet i internasjonale markeder.

Wilhelmsen ser få tegn til at lysere tider er på vei.

– For å få en økning i rentenivået er vi nødt til å se at global vekst stabiliseres eller øker. Dessverre er det få tegn til det foreløpig. Man tror det kan skje det skjer i løpet av sommeren, men kanskje er det mer et håp.

– Akkurat nå er det ingen tegn til at det snur opp, sier sjeføkonomen.

Les også: Børsras og valutakaos i Tyrkia før lokalvalg

Spekulerer i rentekutt

Rentefall har ifølge sjeføkonomen blitt forsterket av store sentralbankers helomvending.

– USA hadde satt opp renten og ESB hadde planer om å begynne en normalisering etter sommeren. Men de planene har blitt satt på hold, sier Wilhelmsen.

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) hadde så sent som i januar planer om to rentehevinger i 2019, men i mars ble disse avblåst. Nå spekuleres det i at neste renteendring blir et kutt.

Valutaanalytiker Nils-Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets

Ifølge en oversikt hos markedsplassen CME Group signaliserer prisene i rentemarkedet en sannsynlighet på over 70 prosent for rentekutt innen 11. desember i år.

Forventningene neste år spriker enda mer, ifølge rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken.

– Avstanden mellom Fed og markedet begynner nå å bli ganske tydelig. Markedet ser for seg to eller tre rentekutt i USA i løpet av 2020, mens Fed har signalisert en heving.

Mens Federal Reserve har satt opp sin styringsrente til intervallet 2,25 til 2,50 prosent, er renten hos motparten i eurosonen fortsatt minus 0,4 prosent.

Les også

Norges Bank setter opp renten: Skole, barnehager og eldreomsorg utsatt

Onsdag hintet sjefen i den europeiske sentralbanken (ESB), Mario Draghi, om ytterligere renteutsettelse, ifølge Reuters.

– Det siste som skjedde i går var at markedet spekulerer i at ESB kanskje skal sette ned renten. Innskuddsrenten er på minus 0,4 prosent, man anså det som en bunn, men nå er man ikke sikker, sier Wilhelmsen.

E24 (+): Denne grafen har varslet hver eneste resesjon siden 50-tallet – nå gjør den det igjen

Les også

Olsens rentehopp kan koste Magnus 1.131 kroner mer i måneden

Les også

Setter opp renten: Anbefaler folk å betale mest mulig ned på lånene nå

Les også

Oljeopptur gjør NHO optimistiske til Norges økonomi

Publisert:

Her kan du lese mer om