Kronekursen

Oljeprisfall og virusfrykt bidrar til tidenes svakeste krone

Markedsuroen har også spredt seg til kronekursen som nå er på sitt svakeste mot euro siden den felleseuropeiske valutaen ble opprettet i 1999.

Espen Sjølingstad Hoen
 • Martin Hagh Høgseth
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Kronekursen svekkes torsdag ettermiddag til sitt høyeste nivå mot euro noensinne. Det skjer samtidig som oljeprisen har rast 3,4 prosent i løpet av dagen, i tillegg til at coronaviruset fortsatt preger markedene.

En euro koster nå 10,3131 kroner, ifølge Infront. Dette er mer enn da den sist var på rekordnivå tilbake i oktober i fjor.

Markedsuroen har torsdag skapt bølger på Oslo Børs, hvor Hovedindeksen nå er ned over fire prosent.

– Dette handler særlig om spredningen av coronaviruset til Europa og USA. Dette er i første rekke et tilbudssidesjokk, men handler også om at man ser at etterspørselssiden kan bli svak, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB til E24.

– Man kan se for seg en lengre periode hvor smittetallene vil drive utviklingen, men etter hvert vil vi trolig få en ny fase hvor man ser på nøkkeltallene hvor hardt de ulike regionene er rammet, legger han til.

Les også

Hovedindeksen raser til laveste nivå siden august

Investorer tilpasser seg fallende marked

Østnor påpeker at mange investorer tar grep for å tilpasse seg de fallende markedene, og at dette kan ramme kronen.

– Når oljeprisen faller til ned mot 50-tallet, så handler det ikke bare om utsikter til svakere vekst og brutte verdikjeder, men at man ser for seg at global etterspørsel fra husholdninger og bedrifter kan komme til å dempes, sier han.

– Det handler ikke nødvendigvis om at man tror det vil skje, men om at det blir økt risiko for at dette kan skje, og at det blir en pandemi med store globale konsekvenser, sier Østnor.

Foreløpig vurderer investorer det trolig som vanskelig å ikke gjøre noen tilpasninger i investeringene sine, påpeker valutastrategen.

– Så denne utviklingen er nok summen av mange små grep. For kronen så presses man dels av risikosentiment, dels av råvarepriser som oljeprisen og dels av at investorer sikrer seg i markedet, noe som påvirker kronen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kronekursen
 2. Aksjelive
 3. Kronekurs
 4. Euro

Flere artikler

 1. Kroneraset tiltar etter sjokkfall i oljeprisen

 2. Kronen gjør det dårligst blant toppvalutaer

 3. Kronen nådde sitt sterkeste nivå på over ett år på viktig indeks

 4. Kronen falt til sitt svakeste nivå på fem måneder på viktig indeks: – Gjenspeiler det vi hadde i mai

 5. Rekordsvak krone etter Trump-utspill