Fondskunder rømte i september

Fondskundene lempet ut aksjefond i september og endte nesten på nivå med coronamåneden mars 2020.

Publisert: Publisert:

I september nettosolgte Nordnets kunder aksjefond for 662 millioner kroner.

Totalt for september kjøpte Nordnets kunder fondsandeler for 764 millioner og solgte for 1506 millioner, noe som gir et nettosalg på 742 millioner, skriver Nordnet i en pressemelding.

Det er nesten på nivå med «coronamåneden» mars 2020, da tallet var 760 millioner.

Effektiv støtpute

Verden over jobber sentralbankene mot skyhøy inflasjon. Rentene er på vei oppover og faren for resesjon lurer bak hvert hjørne. I september falt Oslo Børs med 12 prosent. Hittil i år er Verdensindeksen ned 25 prosent målt i dollar.

Les på E24+

Og så raknet det på Oslo Børs

– For norske investorer har svekkelsen i norske kroner, og den sterke dollaren, fungert som en effektiv støtpute i hele år og dempet verdifallet, også i september, sier Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet i pressemeldingen.

Som eksempel bruker han KLPs globale indeksfond:

– Nedgangen i et globalt indeksfond som KLP Aksjeindeks Global er kun 9 prosent målt i norske kroner hittil i år ved utgangen av september. Det identiske fondet, med valutasikring, er ned hele 23 prosent.

Børsuro

Børsuroen gjør at fondskundene reduserer risikoen i porteføljene. Fem av ti fond på kjøpstoppen i september er trygge pengemarkedsfond, skriver Nordnet.

Sættem mener de beste rentene på sparekonto i bank ligger nå på 2–3 prosent

– I et pengemarkedsfond kan du forvente å få mellom 3 og 4 prosent avkastning det neste året, og enda mer om Norges Bank vil fortsette å sette opp styringsrenten. I perioder med økte renter er pengemarkedsfond spesielt gunstig, siden kundene får glede av den økte renten i samfunnet nesten umiddelbart, sier Sættem.

På salgstoppen finner vi flere av fondene som Nordnets kunder har mest penger i, som DNB Teknologi, Nordnet Indeksfond Global ESG og Nordnet Indeksfond Norge.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om