Offshore Norge om Støres gassutspill: – Kan bidra til å skape usikkerhet

Bransjeorganisasjonen tar diskusjoner om mulige pristiltak på gass seriøst og mener at statsminister Jonas Gahr Støres åpning for et mulig pristak kan få konsekvenser for markedet.

VIL IKKE SPEKULERE: Offshore Norge-sjef Hildegunn Blindheim vil ikke spekulere i hva statsministeren mener med et mulig pristak på gass.
Publisert:

Bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass, som i sommer skiftet navn til Offshore Norge, har registrert at statsminister Jonas Gahr Støre åpner for å diskutere et mulig pristak på gass.

– Jeg oppfatter at han sier at han ikke utelukker dette, men han har tidligere vært tydelig på at han mener et pristak ikke er veien å gå, sier administrerende direktør Hildegunn Blindheim i Offshore Norge til E24.

Les også

Støre utelukker ikke europeisk tak på gassprisen

– Følger debatten

Til Financial Times svarer Støre følgende på spørsmål om Norge ville godtatt et frivillig pristak på gass:

– Jeg lukker ikke døren for ideer som kan ta Europa fremover. Det er i Norges interesse at vi reduserer ustabilitet, og at vi øker påliteligheten for våre allierte og partnere.

Blindheim i Offshore Norge mener utspillet kan få konsekvenser for markedet.

– Det kan bidra til å skape usikkerhet. Vi følger debatten og så får vi se hvordan vi tar den videre her i Norge, sier Blindheim.

Hun sier de vil ta dette opp med sine medlemsselskaper, men ønsker ikke å spekulere i hva Støre ser for seg.

Les også

Vil frikoble gass- og strømprisen: Tror prisene i Sør-Sverige kan halveres

– Tar slike diskusjoner seriøst

Bransjeorganisasjonen har lenge hatt som utgangspunkt at det ikke er et godt tiltak å sette pristak på gass, da de mener at det vil kunne sette brems på investeringene i bransjen. Det standpunktet står fast, ifølge Blindheim.

– Vi forstår bekymringen, for prisene er så høye at de ikke er bærekraftige. Derfor forstår vi at det diskuteres tiltak og vi tar alle slike situasjoner seriøst, sier Blindheim. Hun legger til:

– Men det er noe med å røre ved markedene også. Konsekvensene av det vet vi ikke.

Les også

Norge kan tjene 1.900 mrd. på olje og gass i 2023: – En vanvittig gevinst

En annen tone

For bare en uke siden hevdet Belgias energiminister at statsminister Støre ikke var ivrig etter å bidra med å redusere gassregningene til landet.

Nå virker altså tonen å være en annen.

Støre sier imidlertid til Financial Times at ansvaret for potensielle gassavtaler ligger hos de store energiselskapene som opererer på norsk sokkel, blant dem Equinor.

Mener Norge kan gjøre gasspriskutt uten problemer

Ifølge professor Franziska Holz ved energiavdelingen til Det tyske instituttet for økonomisk forskning (DIW), kan norske gasseksportører senke prisene uten risiko.

– Den ekstreme prisøkningen er ikke kostnadsdrevet, og det forklarer hvorfor land ber om dette: Norske gassprodusenter kan dekke sine kostnader flerfoldige ganger med dagens ekstreme markedspris, sier hun til NTB.

Holz sier til nyhetsbyrået at norske gassleveranser til EU er kritisk viktige nå.

– Ettersom produksjonskostnaden i Norge er langt under de nåværende markedsprisene, venter jeg ikke at en prisreduksjon vil påvirke norske gassleveranser, sier hun.

Publisert:
Gå til e24.no