Dette skjer denne uken: Venter innhenting for norsk økonomi

Denne uken kommer det mange viktige tall for norsk økonomi, mener Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. Uro etter flere smittetilfeller og strengere restriksjoner vil kunne prege flere av dem.

Seniorøkonomen tror at vaksinenyheter kan bidra til en raskere innhenting av norsk økonomi etter nedgangstider

Lise Åserud / NTB
 • Benedicte Storm Bamvik
Publisert: Publisert:

Tirsdag publiserer SSB nasjonalregnskapet for tredje kvartal, inkludert oppdaterte tall på norsk bruttonasjonalprodukt (BNP) for september.

Handelsbanken venter en oppgang på 5,2 prosent.

– Her er forventningene godt etablert ettersom vi allerede sitter på mye informasjon fra før av, så det er gamle nyheter i dag. Vi vet at det har gått i vekst, sier Hov.

I rapporten for andre kvartal, som ble levert i august, rapporterte de om et fall på 6,3 prosent i norsk økonomi.

Fallet var det største noensinne i SSBs målinger som går tilbake til 1978. Det verste kvartalet til da var under finanskrisen i fjerde kvartal i 2008, da økonomien krympet med 2,3 prosent.

Etter en oppgang i tredje kvartal ser nå Hov bekymringsfullt mot tallene for fjerde kvartal, etter stadig høyere antall smittetilfeller og strengere tiltak fra regjeringen.

– De ukentlige ledighetstallene fra Nav er bare en forsmak, og er et direkte resultat av økende permitteringer etter de nye innstrammingene. Vi tror derfor at det vil gå nedover igjen i fjerde kvartal, sier han.

Forrige uke kom nyheten om at coronavaksinen til det amerikanske legemiddelselskapet Pfizer, i samarbeid med tyske Biontech, er mer enn 90 prosent effektiv.

Nyheten sendte kronen, oljen og Børsen til værs umiddelbart.

– Jeg tror at mange vil prøve å se forbi nedgangen som vi går inn i nå, fordi man har tro på en raskere innhenting av økonomien på grunn av vaksinen, sier Hov.

Les også

SV beskylder Sanner for å villede om skattekutt. Eller at han er kunnskapsløs.

Folk blir ikke skremt av egen lommebok

I tillegg til BNP-tall blir det også en oppdatering på konsumenttilliten fra Finans Norge.

– Ser vi på utviklingen det siste året ser vi at folk har vært skremt av nedgangen i landets økonomi, og ikke egen lommebok, sier Hov.

Det ser man på nordmenns atferd, som ofte skrur ned viljen til å bruke penger når ting stenges ned, men øker også konsumet betraktelig når det åpnes opp.

– Spareraten svinger etter tiltakene, men viser da at husholdningene i seg selv ikke er engstelige, sier han.

Les på E24+

Nordmenn vil gå av med pensjon et år tidligere enn før. Det uroer politikere og forskere.

Oljeinvesteringer bremser en økonomisk innhenting

På torsdag legger SSB frem tall på investeringer i olje og gass, industri og kraftforsyning for fjerde kvartal. Hov mener tallene her kan få litt oppmerksomhet denne uken.

– Vi ser mest på tellingen for neste år, og under siste telling viste de til et fall på 15 prosent i 2021, sier Hov.

Han tror derimot at rapporten ikke vil vise like dramatiske tall som man har sett tidligere i år.

– Det er enda ikke noen prosjekter som kan forhindre fall, men vi estimerer nå en nedgang fra 11 til 12 prosent for investeringene neste år, sier han.

I tredjekvartal anslo oljeselskapene investeringer på 184,6 milliarder kroner i 2020, mens anslaget for 2021 var på 148,6 milliarder kroner.

Hov mener nedgangen i oljeinvesteringer kan sette en brems på aktivitet i norsk økonomi fremover.

– Selv om økonomien henter seg inn igjen, vil dette være en reduserende faktor som man må ta hensyn til. Dersom oljeinvesteringstallene ikke øker, vil det ta lenger tid før økonomien stabiliserer seg, sier han.

Les også

Slik tror Equinor det neste oljefeltet i Barentshavet vil se ut

Forhandlingene om krisepakken fortsetter

Fremskrittspartiet har startet forhandlingene med regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre om regjeringens krisepakke, etter at den ble lagt frem forrige tirsdag.

Frp mente at krisepakken, på til sammen 17,7 milliarder kroner, for å hjelpe norsk næringsliv og kommunene gjennom coronakrisen ikke holdt mål.

Partiet har fremmet flere krav, blant annet at bedriftene kan søke kompensasjon for 80 prosent av sine faste, uunngåelige kostnader, i motsetning til 70 prosent som regjeringen har foreslått.

Partiene var ventet å kommet til enighet i løpet av helgen, men søndag kveld meldte Frps forhandler Sylvi Listhaug at dette ikke gitt etter planen.

– Jeg hadde håpet at vi skulle komme i mål i løpet av helgen, men det har gått smått med regjeringspartiene, skrev hun i en SMS til NTB i 20.40-tiden.

Forhandlingene fortsetter mandag.

Les også

Kulturlivet i Norge frykter milliardtap neste år

Resultatsesongen fortsetter

De største selskapene på Oslo Børs har nå vært i ilden med sine resultater for tredje kvartal. Den siste måneden har kvartalsrapportene kommet på løpende bånd, med tallslipp fra børskjemper som Equinor, Telenor, Yara og DNB.

Pandemi og lav oljepris har rammet inntjeningen på Oslo Børs, men varehandelsaktører som Orkla, Kid, XXL og Europris har tjent på endret forbruksmønster.

Equinor måtte skrive ned verdier for 27 milliarder kroner i tredje kvartal på grunn av svakere utsikter for oljeprisen, som bidro til at oljegiganten gikk med et milliardunderskudd.

Selv om de største selskapene allerede har levert sesongens tall, er det likevel duket for flere spennende resultater denne uken.

Tirsdag leverer oppdrettsselskapet Grieg Seafood, det Trond Mohn-dominerte biotek-selskapet Bergenbio og Link Mobility sine regnskap.

Sistnevnte leverer sine første tall siden børscomebacket i oktober.

Les også

Så mye eier styrene i børskjempene: Mener Equinor-styret burde eid mer

Les også

Ferske oljetall: Store nye overskridelser i Barentshavet og Nordsjøen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Dette skjer denne uken
 2. Økonomi
 3. BNP
 4. Handelsbanken
 5. Marius Gonsholt Hov
 6. Oljeinvesteringer
 7. Pfizer

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken: Venter comeback for norsk økonomi

 2. Dette skjer denne uken: En viktig temperaturmåler for norsk økonomi

 3. Venter høyere oljeinvesteringer i 2021

 4. DNB Markets tror på raskt oppsving i andre halvdel av året: Forbrukerne sitter med «tørt krutt» på konto

 5. Tror på norsk opphenting etter historisk fall