Høie varsler nye coronatiltak denne uken

Regjeringen vil ikke vente på effekten av tiltakene som ble satt inn forrige uke. Nå kommer strengere tiltak, varsler Høie.

ALVOR: Bent Høie er bekymret for smittesituasjonen.
Publisert:

– Smitten sprer seg fort, og vi kan ikke vente og se om smitten går ned til neste uke. Regjeringen kommer derfor med nye tiltak denne uken. Det sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) på regjeringens pressekonferanse tirsdag.

Helseministeren ser alvorlig på situasjonen etter at det ble registrert 700 smittetilfeller det siste døgnet. Han varslet at det til uken kommer strengere tiltak enn dem som allerede gjelder.

– Nå er det alvor. Det siste døgnet er det registrert 700 nye smittetilfeller i Norge. Hver morgen våkner vi til nye smitterekorder. Det er utbrudd i alle fylker, viruset sprer seg raskt og det krever sporing, sier han.

Visste du at du må vaske hendene i minst 20 sekunder?

Disse tiltakene kan komme

Under NRKs Dagsnytt 18 tirsdag, sier Høie at regjeringen jobber for at statsminister Erna Solberg skal kunne legge frem i alle fall hovedskissen av de nye tiltakene når hun skal holde en redegjørelse for Stortinget på torsdag.

På spørsmål om hvilke smitteverntiltak regjeringen vurderer å innføre denne uken, svarer helseminister Bent Høie:

– Vi ser fortsatt på de områdene der vi ser det er mye smitte som foregår. Det gjelder sammenhenger der vi møter mange mennesker, og reisevirksomhet internasjonalt, sier han.

Høie sier det er viktig at folk innser at situasjonen er alvorlig. Regjeringen ser både på nasjonale og skjerpede lokale tiltak.

– Skal vi klare å lykkes med dette igjen er det viktig at hver og en av oss ser at vi er i en veldig alvorlig situasjon, og at vi er inne i en andre bølge. Vi har fortsatt kontroll, men vi er veldig presset, sier Høie.

Han ba kommunene holde test- og smittesporingsaktiviteten oppe.

– Gjør man ikke dette, er det begynnelsen på å miste kontrollen.

På spørsmål om når tiltakene kommer, svarer han “før helgen”.

Bekymret for smitteoppblomstring

Det er det siste døgnet registrert 705 smittetilfeller med coronaviruset i Norge, viser VGs oversikt. Til sammen er 21.339 mennesker blitt bekreftet smittet i Norge siden utbruddets start.

– Situasjonen er alvorlig. Fra inngangen av uke 43 har smitten bare gått rett opp, sier direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg.

Fra uke 43 til uke 44 var den en dobling i antall smittetilfeller nasjonalt.

SMITTEN ØKER: Fra uke 43 til uke 44 var den en dobling i antall smittetilfeller nasjonalt.

– Antall smittede øker i alle aldersgrupper, antall tilfeller over hele landet øker, antall tilfeller som ikke har Norge som fødeland øker og antallet som vil trenge intensivbehandling vil øke og dødsfallene vil øke, sier Stoltenberg.

Også helsedirektør Bjørn Guldvog er bekymret for smitteutviklingen.

– Vi begynner å nærme oss temperaturen vi hadde i mars nå. Jeg vil understreke nå at det er et alvor, altså, sier han.

Skal ikke gå ut over barn og unge

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) lover at de nye tiltakene ikke skal gå ut over barn og unge.

– Regjeringen har lovet å kompensere kommunene for merutgiftene de får av corona, slik at det ikke må kuttes i tilbud til eldre, barn og unge, sier han.

Regjeringen har bevilget øremerkede tiltak til sårbare eldre og motvirkning av ensomhet.

Tidligere tirsdag kunne VG melde at regjeringen vil fortsette lønnskompensasjon for permitterte ut mars 2021.

Smittetrenden i landet er stigende, og det samme er den i 67 kommuner. I Kongsberg og Hammerfest er smittetrenden synkende.

– Vi er veldig nært at vi begynner å miste kontroll i en del kommuner, sier Høie.

Andelen personer som testes for corona er langt høyere enn den var i første smittebølge. Siste uke ble 109.609 personer testet her til lands, og 2 prosent av disse testene var positive.

Publisert: