Advarer banker: Krisen kan bli langvarig

Til tross for positive vaksinenyheter, kan coronakrisen bli dyp og langvarig, advarer Finanstilsynet. Bankene bør derfor holde tilbake utbytte og forberede seg på økende utlånstap fremover.

NY RAPPORT: Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen presenterer onsdag sin halvårlige rapport «Finansielt utsyn» om utsiktene for den finansielle stabiliteten i Norge.
 • Camilla Knudsen
Publisert:

Finanstilsynet presenterer onsdag sin halvårlige rapport «Finansielt utsyn» om utsiktene for den finansielle stabiliteten i Norge.

– Vi er nok noe overrasket over at det ikke er tatt høyere forventede tap i bankene i lys av den realøkonomiske utviklingen og den store usikkerheten vi ser fremover, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen på onsdagens pressekonferanse.

Selv om tilgang til vaksiner etter hvert vil gi grunnlag for å avvikle inngripende smitteverntiltak, vil det likevel kunne ta lang tid før den økonomiske aktiviteten er tilbake på samme nivå som før pandemiutbruddet, skriver tilsynet i pressemeldingen.

– Enkelte næringer kan også stå overfor varige endringer i etterspørselen. Banker og forsikringsforetak må derfor ta høyde for at krisen kan bli dyp og langvarig, sier Baltzersen.

Bankene må derfor være forberedt på at utlånstapene kan øke betydelig fremover.

Tilsynet vil særlig følge utviklingen i næringseiendom nøye, og oppfordrer bankene som har gitt store lån til denne sektoren, til å gjøre det samme.

Bør ventet med utbytte til aksjonærer

– Den store usikkerheten tilsier at bankene bevarer egenkapitalen ved å holde tilbake overskudd, slik at de er i god stand til å yte lån til kredittverdige kunder også i en situasjon med store utlånstap, sier Baltzersen.

Tilsynet har tidligere rådet bankene til å avstå fra å betale utbytte til sine aksjonærer «i det minste fram til 1. januar 2021», for å sikre at de kan opprettholde utlånsvirksomheten gjennom krisen.

Coronapandemien har svekket norske bankers resultater i årets tre første kvartaler. Utlånstapene er særlig høye i forbrukslånsbanker og banker med store lån til oljerelaterte næringer, meldte Finanstilsynet for et par uker siden.

Les på E24+

Les også: (+) Gjelden spiser opp mer enn nordmenns inntekter

Høy gjeld gir sårbare husholdninger

– Den videre utviklingen i både norsk og internasjonal økonomi er usikker og vil i stor grad avhenge av utviklingen i smitten, sier Baltzersen.

Tilsynet har i lang tid vært bekymret for det høye gjeldsnivået blant norske husholdninger, kombinert med stadig høyere boligpriser.

– Høy gjeld bidrar til at mange husholdninger er sårbare ved inntektstap, økt rentenivå og prisfall på boliger, sier Baltzersen i dagens rapport.

Lavt rentenivå, økte boligpriser og svakere inntektsutvikling i husholdningene kan føre til at husholdningenes samlede gjeld i forhold til inntektene vil øke ytterligere i tiden fremover

Tidligere i høst anbefalte tilsynet derfor å stramme inn i boliglånsreglene. Dagens forskrift løper ut ved årsskiftet, men det er foreløpig uvisst hva Finansdepartementet velger å gjøre.

Pressemeldingen fra tilsynet finner du her
Les på E24+

Les også: (+) Tror Finanstilsynet at regjeringen ønsker å tape valget?

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Finanstilsynet
 2. Coronaviruset
 3. Bank
 4. Bank og finans
 5. Boliglån
 6. Boligmarkedet
 7. Finansdepartementet

Flere artikler

 1. Finanstilsynet ser stor usikkerhet om pandemi-effekten på norsk økonomi: – Mange husholdninger er sårbare

 2. Finanstilsynet: Rentesjokk kan gi betydelig boligprisfall

 3. Finanstilsynet advarer om at høy inflasjon kan gi sterk renteoppgang

 4. Norges Bank ser høy gjeld som største sårbarhet

 5. Norges Bank: Stor coronausikkerhet - gjeld og boligpriser bekymrer mest