Norske nøkkeltall

Svakere enn ventet prisvekst i november

SSB melder om et kraftig prisfall i november. Handelsbanken tror likevel ikke det er nok til å påvirke renteutsiktene i særlig grad.

PRISFALL: Sammenlignet med måneden før var det sterkere prisfall enn normalt i november, skriver SSB.

Fredrik Hagen / NTB
 • Camilla Knudsen
Publisert:

Den underliggende inflasjonen faller til 2,9 prosent på årsbasis i november, ifølge SSB.

På forhånd var det ventet at den skulle dempe seg til 3,3 prosent på årsbasis, fra 3,4 prosent måneden før. Det er fortsatt godt over inflasjonsmålet til Norges Bank på to prosent.

Kjerneinflasjon (KPI-JAE) er tallet Norges Bank ser på når den setter renten. Den kalles ofte underliggende inflasjon, og ekskluderer priser på strøm og drivstoff.

Så lenge inflasjonsforventningene over tid holder seg rundt målet, kan sentralbanken imidlertid til en viss grad se bort fra avvik i kortere perioder.

Inflasjonen har blitt satt litt i skyggen av coronakrisen, og det er andre faktorer som er minst like viktige den nærmeste tiden, som vaksinekappløpet og utviklingen i arbeidsledigheten.

SSB

Sterkere nedgang enn normalt

Flyprisene falt samlet sett med 16,9 prosent i november og det var de målte innenriksflyginger som bidro mest til fallet. Det ble også målt lavere priser på møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler, opplyser SSB.

Sammenlignet med måneden før var det et underliggende prisfall på 0,4 prosent, mens totalen (KPI) viser et fall på 0,7 prosent. SSB påpeker at det er en «sterkere nedgang enn normalt for denne perioden».

Det er særlig strømprisene som trekker den totale prisveksten ned. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie sank med 9,8 prosent i november.

«Historisk sett er det sjeldent at elektrisitetsprisene faller fra oktober til november, men må sees i sammenheng med at november har vært preget av regn, vind og milde temperaturer», skriver SSB.

Les også

Les også: Sterkere enn ventet vekst i fastlandsøkonomien i oktober

Handelsbanken-økonom Marius Gonsholt Hov tror ikke avviket fra Norges Banks forventning påvirker renteutsiktene nevneverdig.

Cicilie S. Andersen, E24

– Bør ikke påvirke renteutsiktene

Handelsbanken påpeker i en kommentar at kjerne-KPI var klart lavere enn ventet, og at vendepunktet dermed har kommet tidligere enn man har regnet med.

Den kraftige kronesvekkelsen i starten av coronakrisen har medført høyere inflasjon, ved at importerte varer blir dyrere i norsk valuta. Etter hvert som kronen har kommet noe tilbake, var det også ventet at inflasjonen ville reduseres.

Ifølge Handelsbanken hadde Norges Bank anslått et gjennomsnitt på 3,5 prosent for fjerde kvartal.

«Det at det i utgangspunktet er et stort avvik på kort sikt bør likevel ikke påvirke renteutsiktene nevneverdig», skriver meglerhuset.

Kronekursen svekket seg marginalt en kort periode rundt dagens publisering.

Her finner du tallene hos SSB
Les på E24+

Les også: Her er tallene som viser hvor mye byens restauranter har tapt: Nå går de samlet ut og ber om hjelp

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Norske nøkkeltall
 2. Inflasjon
 3. SSB
 4. Norges Bank

Flere artikler

 1. Svakere prisvekst enn ventet

 2. Prisveksten dempet seg mindre enn ventet i januar

 3. Ny coronasmell for norsk økonomi etter seks måneder med vekst

 4. Annonsørinnhold

 5. Industrien venter svak oppbremsing etter nye smitteverntiltak

 6. Norges Bank holder renten i ro på null prosent