Fagforeninger reagerer på lønnsforskjeller: – Provosert

Lønnsveksten i private bedrifter var større enn i offentlig sektor i fjor, ifølge ferske beregninger. Fagforeningen Unio er provosert, mens Norsk Sykepleierforbund mener statsministeren må på banen.

Unio-leder Ragnhild Lied mener ansatte i offentlig sektor bør prioriteres i årets lønnsoppgjør.
 • Ine Brunborg
 • NTB
Publisert: Publisert:

– Når ikke de som setter rammen for frontfaget følger opp ramma i praksis, blir vi provosert. Det må føre til at våre medlemmer i offentlig sektor prioriteres i årets lønnsoppgjør, sier Unio-leder Ragnhild Lied i en uttalelse.

Hun reagerer på de ferskeste tallene fra Teknisk beregningsutvalg (TBU), som mandag la frem anslagene for fjorårets lønnsvekst.

Her kom det frem at flere bransjer i privat sektor fikk en langt større lønnsvekst enn offentlig sektor i fjor.

Unio er landets nest største hovedorganisasjon på arbeidstagersiden, og representerer mange utdannede i offentlig sektor.

Organisasjonen trekker frem at viruspandemien gjorde at moderasjon ble fremhevet i fjorårets lønnsoppgjør, og at rammen for frontfaget ble beregnet til 1,7 prosent.

«Men når den som setter ramma, løper fra den, slik privat sektor gjør nå, så ser alle og enhver at denne praktiseringen av frontfaget ikke går,» skriver Unio i en pressemelding.

Les også

Forskjeller i lønnsveksten: Disse ble lønnstapere

– Tærer på tilliten

Teknisk beregningsutvalg anslo at statsansatte hadde en årlig lønnsvekst på 1,8 prosent i fjor. For helseforetakene var lønnsveksten beregnet til 1,75 prosent.

Lønnsveksten hos finanstjenester og blant industriarbeidere var samtidig beregnet høyere, på henholdsvis 2 og 3,25 prosent. For varehandelen var veksten på 3,5 prosent.

«Dette tærer på tilliten til frontfagsmodellen og bidrar til at mange yrker i offentlig sektor ikke har konkurransedyktig lønn,» skriver Unio.

Les også

Økonomien avsluttet coronaåret med overraskende sterk vekst: – Gammel moro

– Usolidarisk

Også Norsk Sykepleierforbund reagerer på TBU-tallene.

– Usolidarisk, uansvarlig og uforståelig, oppsummerer forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i en pressemelding.

– Det tallene viser er at praktiseringen av frontfaget ikke fungerer for våre grupper. Den norske modellen hviler på trepartssamarbeidet. Nå krever vi at statsministeren kommer på banen for å rydde opp, sier Larsen.

Les også

Varsler tredoblet strømregning i februar: – Dette er rekord

– Vil gå begge veier

Leder av TBU, SSB-direktør Geir Axelsen, sier det hvert eneste år vil være en forskjell mellom den endelige lønnsveksten i ulike næringer og rammen som ble forhandlet fram i frontfaget.

– Det er ikke uvanlig, og det vil gå begge veier, sier Axelsen til NTB.

Han peker på at det i 2019 var offentlig sektor som endte med en høyere lønnsvekst enn rammen. Den gangen fikk industriarbeidere 3,1 prosent lønnsvekst, mens offentlig sektor endte på 3,5 prosent.

Axelsen sier det er flere forhold som påvirker de endelige lønnstallene, blant annet strukturendringer innad i en bransje. Han peker på at mange lavtlønte i ulike bransjer har blitt arbeidsledige, noe som automatisk har økt gjennomsnittslønnen i disse bransjene.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Lønnsoppgjør
 2. Unio
 3. Norsk Sykepleierforbund
 4. Geir Axelsen

Flere artikler

 1. Finansbransjens lønnsfest bekymrer

 2. Unio vil kreve mer i lønnsvekst

 3. Lærerstanden koker over NHOs lønnsutspill

 4. Betalt innhold

  Hittil i 2021: Lærere og sykepleiere taper lønnskampen mot privat næringsliv

 5. 313 sykehusansatte går ut i streik etter brudd i meklingen