Matvareprisene økte i juli
Kjerneinflasjonen økte med 1,1 prosent i juli.
Tirsdag morgen viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå at kjerneinflasjonen økte med 1,1 prosent i juli mot samme tid i fjor.
– Det var omtrent som økonomene ventet på forhånd, og godt under inflasjonsmålet på to prosent, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.
Samtidig økte totalinflasjonen med 3,0 prosent. Kjerneinflasjonen er justert for avgiftsendringer og tar ikke med ting som strømprisen og bensinprisen.
Mat, strøm og bensin ble dyrere
Fra forrige måned økte kjerneinflasjonen økte med 0,6 prosent.
Prisene på matvarer var den største bidragsyteren til oppgangen, med en økning på 3,1 prosent i juli, opplyser SSB.
De nevner at juli er en måned hvor leverandører vanligvis skrur opp prisene.
Sjeføkonom Andreassen i Sparebank 1 Markets ble overrasket over matprisene.
– Det var lavere enn den pleier å være, og i forhold til hva man hører internasjonalt og fra leverandører er det nesten bemerkelsesverdig.
Økte priser på strøm, flyreiser og drivstoff bidro også til oppgangen i prisene. Prisen på bolig, lys og brensel økte med 10,3 prosent fra samme tid i fjor.
Prisene på brus og leskedrikker falt derimot med 11,0 prosent far juni til juli. Det kan ses i sammenheng med avviklingen av særavgiften på alkoholfrie drikkevarer, skriver SSB.
Nesten dobbel så dyr strøm
Prisen på strøm, inkludert nettleie, bidro mest til oppgangen i totalinflasjon fra juli i fjor til i år. Totalt økte prisene her med 82,7 prosent, ifølge SSB.
Oppgangen må ses i sammenheng med det lave prisnivået gjennom fjoråret for denne varegruppen, skriver SSB.
E24 har tidligere skrevet om at strømprisen i juni var fjorten ganger høyere i år enn i fjor.
– Dette er en del av den globale prisveksten, hvor strømprisene er veldig avhengig av energimarkedet i Europa, råvarepriser og oljepriser. Det gir høy inflasjon samlet sett, men det blir like galt å sette opp rentene fordi strømprisene som det blir å kutte rentene en måned når strømprisen tilfeldigvis er lav, sier Andreassen.
Norges Bank setter renten neste uke
Noe av årsaken til at den norske inflasjonen er så lav for tiden, dreier seg om såkalte baseeffekter. Det vil si at vi hadde relativt høy inflasjon på samme tid i fjor, delvis drevet av en svært svak kronekurs som gjorde importen dyr.
Den totale inflasjonen i Norge ligger likevel langt over målet på to prosent. I juni var årsveksten 2,9 prosent.
Dagens inflasjonstall er de siste før Norges Banks neste rentemøte. Den kommer 19. august. Norges Bank holder da sannsynligvis renten på rekordlave null prosent, men har signalisert heving til 0,25 prosent i september.
– Jeg tror ikke dette får Norges Bank til å tvile på at de skal sette opp rentene i november. De ser på balansen i økonomien frem i tid, og det teller noe hva prisveksten er i dag, men det er ikke det som avgjør, sier Andreassen.
Norges Bank har et mål om full sysselsetting og stabil prisvekst på to prosent. I SSBs siste arbeidskraftundersøkelse var det 5,1 prosent arbeidsledige.