Eks-minister i lobbykamp på Stortinget
Tidligere justisminister Monica Mæland (H) er hentet inn av Dagligvareleverandørenes forening i den heftige matmaktkampen som nå utkjempes på Stortinget.
Og i den kampen er en av motstanderne hennes tidligere partikollega, Kårstein Eidem Løvaas, som gikk ut av Stortinget i fjor høst og nå er lobbyist for Rema 1000-eier Reitan Retail.
VG skrev tirsdag om hvordan Løvaas har tatt kontakt med representanter i næringskomiteen på Stortinget på vegne av dagligvarekjeden.
Høyres talsperson, Lene Westgaard-Halle, sier at Løvaas ikke er alene.
– Bare i denne saken knyttet til dagligvarehandelen, har vi hatt kontakt med flere politikere, sier hun.
– Blant annet tidligere næringsminister Monica Mæland har representert advokatfirmaet Schjødt, på vegne av Dagligvareleverandørenes forening, samt tidligere Sp-politiker Ingvill Størksen som representerer Coop.
Fire eks-politikere
Minst fire eks-politikere jobber for å påvirke politikerne i matmaktkampen som nå kjempes på Stortinget:
- Tidligere stortingsrepresentant Kårstein Eidem Løvaas (H), nå Rema-lobbyist
- Tidligere politisk rådgiver for Sps stortingsgruppe, Ingvill Størksen, som nå er direktør for politikk og myndighetskontakt i Coop
- Tidligere stortingsrepresentant Mette Hanekamhaug (Frp), som nå er kommunikasjonsdirektør i Dagligvareleverandørenes forening (DLF)
- Tidligere justisminister Monica Mæland (H), som har DLF som kunde i sin nye jobb som partner i advokatfirmaet Schjødt
– Ikke lobbyist
VG møter ved en tilfeldighet nettopp Monica Mæland i stortingsrestauranten onsdag ettermiddag.
Mæland var justisminister frem til regjeringsskiftet i oktober i fjor, og har tidligere vært næringsminister og kommunalminister. Som justis- og beredskapsminister under coronapandemien, hadde hun en svært sentral rolle i myndighetenes håndtering, blant annet knyttet til innreiseregler.
Men Mæland har ikke vært stortingsrepresentant, og har derfor ikke «gullkort» og fri tilgang til Stortingsbygningen.
– Jeg har hatt et møte med Lene Westgaard-Halle, som advokat, ikke som lobbyist, sier hun til VG.
– Du representerte ikke advokatselskapet ditt, men kunden din, Dagligvareleverandørenes forening?
– Ja, vi har gjort en juridisk gjennomgang av andre lands lovgivning på dette området, som blant annet viser at regelverket i Norge praktiseres på samme måte som i Danmark.
– Du har gitt juridiske råd?
– Jeg har redegjort for hva vi oppfatter er konkurranserett i Norge og andre land, fordi det har vært påstander om at det er forskjeller.
I likhet med PR-byråene, som VG tidligere har kartlagt, går mange eks-politikerne fra Stortinget eller regjeringen til lobbyjobber i næringslivet, i organisasjoner – eller i advokatfirmaer som tilbyr såkalt «myndighetskontakt», det som på folkemunne kalles lobbyist.
Fri tilgang
I stortingsrestauranten onsdag ettermiddag møter VG også tidligere stortingsrepresentant Mette Hanekamhaug (Frp), nå kommunikasjonsdirektør i Dagligvareleverandørenes forening (DLF).
Hun har fri og evig tilgang til stortingsbygningen - og bekrefter at hun har hatt møter med partiene om matmaktforslagene.
– Ja, vi arbeider med de tre representantforslagene som er av avgjørende betydning for dagligvaremarkedet. Ja, i det arbeidet har jeg hatt dialog med stortingspolitikerne for å gi våre innspill og perspektiver på de tre forslagene, sier hun til VG.
– Jeg arbeider med næringspolitikk. I likhet med alle aktører som arbeider med næringspolitikk, i alle bransjer, private, ideelle og offentlige, så har jeg møter med relevante instanser.
Størksen i Coop vil ikke kommentere denne saken.
Kritiserer Høyres forslag
Forslaget som de store dagligvareselskapene nå kjemper om er fra SVs Torgeir Knag Fylkesnes og Andreas Sjalg Unneland.
De krever at store matprodusenter må tilby samme pris til alle – selv om Norgesgruppen kjøper en million ketchupflasker og en mindre aktør bare kjøper 100.000.
SVs forslag åpner imidlertid for volumrabatter så lenge dette medfører lavere produksjon eller distribusjonskostnader.
Nå har Høyres Lene Westgaard-Halle lansert et kompromissforslag.
– Jeg har anført at man mener at man ikke bør lage noen prøvelovgivning; det norske folk og næringslivet er ikke noen prøvekaniner, sier Mæland.
– Dere mener Stortinget bør vente med vedtak til regjeringens utredning er klar?
– Ja, og det mest alvorlige som nå pågår er kartelletterforskning, hvor Konkurransetilsynet har varslet vedtak og en bot på 21 milliarder kroner. Poenget er å ha forbrukerne i sentrum.
Mæland sier hun også har også redegjort for rabattsystemet, som kjedene får av produsenter.
– Det er viktig at rabattene kommer kundene til gode, ikke bare kjedene, sier Mæland.
Mæland ble pålagt seks måneders karantene i den nye jobben, og nye tolv måneder saksforbud. Hun opplyser at hun derfor først kunne starte i Schjødt i april.