Dette skjer denne uken

Resultatene kommer på rekke og rad, og spesielt XXL er i fokus. Ute i verden forsøker Theresa May å dra i land en brexit-avtale, mens det amerikanske statsapparatet står i fare for å bli stengt igjen om de ikke blir enige om grensemuren. 

LEGGER FREM TALL: Denne uken legger XXL frem resultater for fjerde kvartal og 2018.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
Publisert:

Resultatrushet på hjemmebane fortsetter også denne uken.

Aller mest spennende er kanskje rapporten til sportsutstyrskjeden XXL for fjerde kvartal og 2018 totalt, som kommer på tirsdag.

Kjeden har lagt et meget tøft år bak seg. Etter en katastrofal Black Friday varslet de i desember om svake marginer. På daværende tidspunkt ventet de omsetning på 9,4 milliarder kroner, og et brutto driftsresultat på mellom 530 og 560 millioner for året som helhet.

Investorene vil nok også spisse ørene etter nyheter og uttalelser som kan peke på veien videre for selskapet.

– Det som er ganske sikkert, er at Tidemandsen og XXL-ledelsen for øvrig kommer til å fortelle en del om hva som er gjort for å unngå tabbene fra november og desember. Men ettersom hele fjoråret langt på vei var problematisk, må ledelsen forsøke å peke på en kurs fremover, skriver E24s børskommentator Johann Sundberg.

Les på E24+ (for abonnenter)

XXL-gründerens super-comeback i sportskrigen: – Man klør etter å rette opp

Disse leverer rapport

I tillegg til XXL slipper Kværner, Rec Silicon og Wallenius Wilhelmsen resultater på tirsdag.

Akastor og Mowi (tidligere Marine Harvest), Schibsted, Selvaag Bolig og Storebrand skal i ilden på onsdag.

Torsdag står Aker, Kongsberg Gruppen og SalMar for tur, før AF Gruppen presenterer sine tall på fredag.

Oversikt over øvrige resultater fra de børsnoterte selskapene finner du i Oslo Børs' kalender.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Høye strømpriser vil gi økt prisvekst

Det kommer også et dryss av nøkkeltall fra alle verdens hjørner denne uken.

Ettersom markedene de siste månedene har blitt mer og mer bekymret for de globale vekstutsiktene følges disse tett. Fra eurosonen er det ventet arbeidsledighet og endelig BNP-tall for fjerde kvartal, hvor markedet vil forsøke å finne svar på hva som driver veksten for tiden.

Hjemme i Norge får vi en relativt rolig makrouke, bestående av konsumprisindeks og PPI mandag morgen, og handelsbalanse på fredag. Her er det heller ingen tegn til oppbremsing.

Inflasjonen vil antagelig komme inn relativt høyt grunnet de høye strømprisene, påpeker sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets overfor E24.

– Det ser Norges Bank gjennom, for det er nok midlertidig. Den underliggende inflasjonen, derimot, er ventet på komme inn på 2,4 prosent, som er på oppsiden av Norges Banks estimater. Det styrker synet på renteøkning i mars, sier Bruce.

Les også

Fed-sjefens forvandlinger fra hauk til due: – Andre gangen han snur 180 grader

Fare for ny «shutdown» i USA

I USA er det ventet at det kommer en rekke forsinkede nøkkeltall, som følge av at det amerikanske statsapparatet var stengt i rekordlang tid frem til slutten av januar.

I tillegg til allerede kalenderfestet inflasjonstall på onsdag, er det også ventet forsinket detaljhandel og BNP for fjerde kvartal.

Markedet vil granske disse etter tegn på oppbremsing, tror Bruce.

– Det ble mye uro da ISM-indeksen falt betydelig i desember, men i januar kom den bra opp igjen. Det er egentlig vanskelig å se noen klare tegn til svakere utvikling i amerikansk økonomi. Men alle tror veksten skal bremse, og vil nok se etter indikasjoner på det, sier han.

På tirsdag kommer det en indeks som måler aktiviteten i små og mellomstore bedrifter i USA, kalt NFIB Small Business Index. Denne får også gjerne litt oppmerksomhet, ettersom den fanger opp en del av næringslivet som ikke kommer så godt frem i den andre indeksene.

Les også

EUs president sjokkerer – mener det fins en egen plass i helvete for brexit.-forkjempere

Det siste halvåret har indeksen falt en god del. Bruce tror det muligens er en naturlig korreksjon.

– Den kan ha vært preget av Trump-optimisme, som så mye annet har vært. Det kan være snakk om en realitetsorientering rett og slett, at det overdrevne optimismen forsvinner uten at det egentlig går så mye dårligere med bedriftene, sier Bruce.

Det som skaper desto større usikkerhet, derimot, er faren for en ny nedstengning av det amerikanske statsapparatet på fredag. Da Trump erklærte apparatet for åpnet igjen, var partene blitt enige om en midlertidig avtale som ga dem frem til 15. februar til å bli enige om budsjettet, grensemuren og -kontroll.

Foreløpig har det ikke kommet noen signaler på at de har blitt enige.

– En ny runde med nedstengning er ikke bra for økonomien eller for markedene. Det kan skape mye nervøsitet, sier Bruce.

HASTER: Britene skal etter planen ut av EU den 29. mars. Foreløpig er den ingen avtale som sikrer en myk overgang. Statsminister Theresa May jobber nå på spreng for å blidgjøre alle parter.

Foto: Francisco Seco AP

Britene begynner å få dårlig tid

Fra Storbritannia kommer det både bruttonasjonalprodukt (BNP), handelsbalanse, detaljhandel og inflasjon denne uken.

Det vil antagelig få lite oppmerksomhet ettersom de befinner seg i sluttspurten på brexit-forhandlingene. Hvordan det går i økonomien blir nok mer eller mindre ignorert nå, mener Bruce.

– Det er jo tegn til at usikkerheten om regimet etter brexit rammer britisk økonomi. Særlig investeringene ser ut til å gå svakere fordi de ikke vet hva som skjer, og derfor holder igjen. Det kan være man ser tegn til det i BNP.

Les også

Brexit er bare ni dager unna for britiske eksportører

Theresa May var forrige uke både i Brussel og Dublin for å forsøke å finne en løsning på brexit-knipen. Parlamentet har forlangte en ny avtale for grensen mellom Irland og Nord-Irland.

Det har kommet meldinger om at May holder seg til planen om å presentere en ny plan for parlamentet torsdag 14. februar, men foreløpig virker det ikke som om hun har kommet noen vei.

I avtalen May forhandlet frem med EU, ble det bestemt at Nord-Irland skal bli igjen i EUs tollunion dersom de ikke finner noen god løsning på hvordan de skal ordne grensen mellom Irland og Nord-Irland i løpet av overgangsperioden. Det ville ikke parlamentet gå med på, og nå gjenstår det å se om EU er villig til å gjøre endringer.

Den siste uken har det kommet lite signaler på fremgangen. Utmeldingsdatoen, 29. mars, nærmer seg imidlertid med storm.