Veksten i Kinas økonomi falt til 6,9 prosent
Veksten i Kinas nasjonalprodukt falt i tredje kvartal. Sammenlignet med samme kvartal året før, har økonomien vokst med 6,9 prosent.
Tallet, som ble offentliggjort av landets statistikkbyrå mandag, var det laveste veksttallet siden 2009. Samtidig var det marginalt bedre enn det mange analytikere hadde ventet. Det var anslått at veksten ville være 6,8 prosent, mot 7 prosent i foregående kvartal.
Fra juli til september vokste økonomien med 1,8 prosent, ifølge det nasjonale statistikkbyrået.
– Veksten er fortsatt treg, og mange risikofaktorer er ikke avklart ennå, sier ANZ Banking Groups sjeføkonom for regionen, Liu Ligang.
– Vi skal ikke være altfor optimistiske. Kinas økonomiske vekst vil fortsette å avta, sier han og anslår en vekst på 6,4 prosent til neste år.
Ikke nok investeringer
Mens detaljhandelen økte noe mer enn ventet, lå både investeringer i fast eiendom og industriproduksjonen under forventningene.
En talsmann for statistikkbyrået kaller kvartalsveksten en «svak oppbremsing», men sier økonomien fortsatt er på rett spor.
– Samtidig må vi være klar over at indre og ytre forhold er kompliserte, og det er fortsatt et negativt press på økonomien.
Skagen mener Kinas viktigste nøkkeltall er «suspekt»
Urolig børsmarked
Det asiatiske markedet var avventende til tallene fra Kina mandag morgen. De svake tallene så imidlertid ikke ut til å påvirke de asiatiske børsene i særlig stor grad.
Klokken kvart på seks mandag morgen er Tokyo-børsen ned 0,56 prosent, etter et par timers handel. Også Hang Seng-børsen falt ned moderate 0,12 prosent og i Singapore er børsen ned omtrent like mye, 0,15 prosent.
I Shanghai peker pilene oppover etter at tallene, som var litt bedre enn ventet, og børsen er opp 0,49 prosent.
Kinas import raste i september
Påvirker verdensmarkedet
Kinesiske myndigheter har det siste året satt inn en rekke tiltak for å unngå en økonomisk bråbrems. Både renten og kapitalkravet til bankene er senket, sammen med andre tiltak som skal gjøre det lettere for kinesere å låne penger og dermed holde farten i økonomien oppe.
Investorer verden over har vært bekymret for den kinesiske økonomiens helse, spesielt etter en børsnedtur i sommer som fikk ringvirkninger i verdens finansmarkeder.
I fjor endte veksten i den kinesiske økonomien på 7,3 prosent, den laveste veksten siden 1990.
IMF nedjusterer globalt vekstanslag
«Suspekt» nøkkeltall
Skagen-forvalteren Torgeir Høien uttalte forrige uke at han stiller spørsmål ved den reelle veksten i Kinas økonomi.
Han fortalte at mange er spektiske til årsveksten i Kinas brutto nasjonalprodukt (BNP), som ifølge nasjonale statistikkmyndigheter var nøyaktig syv prosent i andre kvartal.
– Myndighetene har satt seg som mål at økonomien i år skal vokse med, ja, nettopp syv
prosent. Det virker, mildt sagt, litt suspekt at statistikerne serverer politikerne en innertier, mente Høien.
Skagen-forvalteren viser til at øvrige data, som ikke har den samme symbolverdien som BNP-veksten, peker mot at den reelle veksten er lavere. Dette inkluderer blant annet landets import- og eksporttall.
– Når alt kommer til alt, tror jeg veksten i kinesisk økonomi ligger på rundt fem prosent, som rimer godt overens med investorenes prising av globale aktiva, skriver Høien i en markedsrapport.