Duket for thrilleravslutning på 2015: – Nå kommer «alt»

Hold på hatten. Det er duket for en thrilleravslutning på 2015.

PROPPFULL KALENDER: Bildet viser en megler ved Frankfurt-børsen i Tyskland.

Michael Probst
  • John Thomas Aarø
Publisert:

Det er ikke bare juleinnkjøp og salting av svineribben som vil prege desember.

Tirsdag markerer starten på en måned som er spekket av begivenheter som har kraft til å skape store bevegelser i markedet.

– Det kan absolutt skje mye rart i desember, sier sjefanalytiker for valuta i Nordea Markets, Ole Håkon Eek-Nielsen, til E24.

Det starter allerede torsdag:

Sjefanalytiker for valuta i Nordea Markets, Ole Håkon Eek-Nielsen

Eivind Griffith Brænde

3. desember: Sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken.

Yves Herman

** 3. desember legges beslutningen fra rentemøtet i Den europeiske sentralbanken (ESB) frem. Det er store forventninger til at sentralbanksjef Mario Draghi vil levere et lite rentekutt, i tillegg til å øke og forlenge tidshorisonten på sin allerede storstilte vekstpakke.

Så, i midten av desember, følger viktige rentemøter som perler på en snor:

** 15. desember presenterer svenske Riksbanken sin rentebeslutning. Også her er det spekulasjoner om et mindre rentekutt og ytterligere ekspansive grep. I tillegg kan det være at sentralbanksjef Stefan Ingves også melder om opptrapping av sin mini-seddelpresse.

** 16. desember presenterer sentralbanken i USA, Federal Reserve (Fed), sin rentebeslutning. I løpet av de siste månedene har det blitt en klarere og klarere forventning om at Fed vil starte «liftoff» i desember – den første rentehevingen i USA etter at Fed barberte styringsrenten i finanskrisen.

** 17. desember vil vår egen sentralbanksjef, Øystein Olsen, presentere om Hovedstyret i Norges Bank anser oljebremsen som så alvorlig at det må nok et rentekutt til. Det vil i så fall markere det fjerde rentekuttet fra Norges Bank siden rentemøtet i desember i fjor.

Som om ikke det er nok, er det også rentemøter med usikkert utfall i Japan, Sveits, New Zealand og Australia i årets siste måned.

Les også

Tror Yellen og Draghi skiller lag

– Nå kommer «alt»

15. desember: Sentralbanksjef Stefan Ingves i svenske Riksbanken.

Izabelle Nordfjell

Eek-Nielsen i Nordea Markets mener man må en stund tilbake for å finne forrige gang vi hadde en avslutning på året med så mange potensielt kursdrivende nyheter.

– Det er sjeldent med så store forventninger til sentralbankene, kanskje særlig til Fed. Nå kommer «alt» på samme tid. Det blir interessant, sier sjefanalytikeren.

Dersom beslutningene går omtrent slik markedet ser for seg, blir det som oftest moderate bevegelser i finansmarkedene. Men dersom det blir overraskelser, agerer markedsaktørene raskt med å justere sine posisjoner, noe som ofte fører til store markedsbevegelser.

16. desember: Sentralbanksjef Janet Yellen i Federal Reserve.

Win Mcnamee

Svekkelsen i euro og styrkelsen i dollar er et resultat av slik forventningsdannelse, og bygger på en forventning om henholdsvis rentekutt og mer ekspansive grep i eurosonen og renteheving i USA.

– Vanligvis kommer det en eller annen overraskelse. Det er det man kan lure litt på, sier Eek-Nielsen, og legger til.

– Dersom Fed for eksempel ikke hever renten i desember, da blir det ramaskrik, sier han.

Den såkalte dollarindeksen, dollaren vektet mot flere store valutaer, er for eksempel på sitt sterkeste siden mars. I mars var den på høyder som ikke var sett på 12 år, ifølge Financial Times.

Les også

Spekulantene med massiv kroneflukt

Draghi først ut

Den første som skal i ilden, er sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken.

17. desember: Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank.

Torstein Bøe

– Dersom ESB ikke kommer med noe ganske stort på torsdag, kommer markedene til å bli veldig skuffet, sier Julian Chillingworth ved Rathbone Brothers til Wall Street Journal.

I forrige meldte nyhetsbyrået Reuters at ESB vurderte flere konkrete muligheter for hvordan den kan øke sin storstilte verktøykasse for å få de økonomiske hjulene i gang i eurosonen, og viste til flere anonyme kilder med kjennskap til saken.

Blant annet ble det trukket frem bredere kjøp av obligasjoner med lavere rating. Det ble også referert til mer ekstreme grep, som at sentralbanken har diskutert muligheten for å kjøpe banklån med risiko for mislighold kombinert i pakker med mer kredittverdige lån.

Det var også diskutert muligheten for en såkalt todelt styringsrente, hvor rentenivået ble bestemt på grunnlag av størrelsen på bankens innskudd i sentralbanken.

Les også

– Eurosonens rentesettere enes om kutt

Draghi har selv kommet med om at et rentekutt og ytterligere ekspansive tiltak kan komme i desember. «Holdningen er ikke å vente og se, men å arbeide og vurdere (work and assess)», sa Draghi på en pressekonferanse 22. oktober.

– Viktigste uken i år

Sjef for global markedsstrategi Marc Chandler ved Brown Brothers Harriman sier til Financial Times at uken vi nå er inne i er «blant de viktigste» i år.

Den inneholder nemlig ikke bare rentemøtet i ESB.

Fredag kommer også den viktige amerikanske arbeidsmarkedsrapporten non-farm payrolls. Dersom rapporten viser samme knallgode utvikling som i oktober, vil det være noe som taler for en renteheving denne måneden.

– Sjeldent er det slike sammenfallende begivenheter i en kort periode som vil ha vidtrekkende konsekvenser for investorer, og som er kjent på forhånd og som er blitt diskutert så inngående, sier han til Financial Times.

Også her hjemme er det for øvrig duket for en superviktig begivenhet denne uken. Fredag slipper Norges Bank sin egen, tungtveiende undersøkelse i norske bedrifter, Regionalt nettverk.

Les også

Kraftige valutabevegelser etter jobbtall

Les også

Storbank tror på euro-ras de neste månedene

Les også

Yellen: – Absolutt mulighet for renteøkning i desember

Publisert:

Flere artikler

  1. Riksbanken kan varsle første renteheving på syv år

  2. Riksbanen varsler mer verdipapirkjøp

  3. Svenske sentralbanken holder renten uendret

  4. – Lite tyder på at han er ferdig

  5. – Draghi kan ha gitt Olsen en pustepause