SKAL OLJEN OPP ELLER NED I VÅR?: Dette er Opecs hodepine

Søndag møtes toppene i Opec. Flytende lagre har svekket makten til ojekartellet, mener ekspert.

Publisert:

Produksjonskutt kontra fallende etterspørsel er faktorene som avgjør hvorvidt oljeprisen skal opp eller ned utover våren.

Oljeanalytiker Øivind Munthe-Kaas sier at hoveddriveren for oljeprisen er hvorvidt tilbudskutt fra Opec klarer å demme opp for den sviktende etterspørselen.

- Det er de samme frontene som har rådet ganske lenge i markedet. På den ene siden står de som fokuserer på svake økonomiske nøkkeltall og den svake utviklingen i etterspørselen. På den andre siden står de som har tro på OPECs evne til å kutte på tilbudssiden og at dette vil sørge for et prisløft, sier Munthe-Kaas, som representerer Wilhelmsen Premier Marine Fuels.

Vinn premier for 270.000 kr:
Meld deg på AksjeNM her!

- Ikke over 50-60 dollar

Meglerforetaket ser potensial for høyere priser mot slutten av året.

- Men samtidig er det klare tegn til at svakheten i oljeforbruket kan bli langvarig og de økonomiske utsiktene er dystre. Vi tror derfor ikke prisene vil stige vesentlig over 50-60 dollar per fat i løpet av 2009.

Helgens hendelse i Wien blir svært viktig for stemningen rundt oljeprisen. Der møtes Opec-medlemmene for å diskutere ytterligere produksjonskutt.

Store flytende lagre

Nordsjøoljen har steget betydelig som følge av tiltro til økte kutt. Torsdag kveld kostet den 44,9 dollar fatet.

Dette bidrar også til å løfte børsens mange oljerelaterte selskaper fredag - inkludert StatoilHydro

OSE

STL

.

Følg oljeprisen minutt for minutt på E24.

- Spørsmålet er om Opec greier å kutte nok til å få lagrene ned. Noen tror dette, mens andre nevner at de hele tiden har blitt jagende etter og at det samtidig er rom for en fortsatt svakere utvikling i realøkonomien, sier Munthe-Kaas.

- Et problem for Opec er de store mengdene med flytende lagre. Dersom prisen går opp blir contangoen redusert og dermed blir flytende lagre redusert, noe som motvirker effekten av Opec-kutt, legger han til.

Et råvaremarked i contango kjennetegnes av at prisen på råvaren levert i fremtiden er dyrere enn hvis den blir levert i dag.

Les også: Slik spiller du Aksje-NM

Asiatisk bekymring

De amerikanske nøkkeltallene er indikatorer som blir svært høyt vektlagt også av aktørene i oljemarkedet.

- Det er nok der det er mest fokus, blant annet på jobbtallene, men markedet legger også merke til tall fra eksempelvis Japan og Korea der vi har sett den laveste BNP-utviklingen på mange år. Risikoen for at resesjonen blir både dypere og lengre enn forventet i disse landene, har vakt bekymring. Noe av grunnen til det store fokuset på USA er den detaljerte statistikken landet produserer, sier Øivind Munthe-Kaas.

- Er det tekniske bildet fortsatt like viktig?

- Det var veldig viktig i fjor da markedet var på full fart oppover, men da markedet snudde og det kraftige økonomiske fallet startet ble teknisk analyse underordnet. Noen ser imidlertid på 50 dollar som et symbolsk nivå som det blir vanskelig å bryte gjennom, og det samme gjelder for 40 dollar som en sterk støtte, sier Øivind Munthe-Kaas.

Les også:

Flere nyheter på E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om