Får 150 millioner for åtte års jobb

Opsjoner, lønn og bonus: 92 millioner kroner. Nå begynner en pensjonsfest til 60-70 millioner.

  • Lars Magne Sunnanå - Aftenposten
  • Frank Lynum - Stockholm
Publisert: Publisert:

Godt over 70 millioner kroner i lønn, bonus og opsjonsgevinst siden 2001. Fallskjerm i tre år etter at han selv sa opp til en verdi av 17 millioner. En gullkantet pensjonsavtale, verdt 60-70 millioner. Avtroppende Hydro-sjef Eivind Reiten (55) kan nå nyte sitt otium med god fortjeneste etter åtte år som Hydros generaldirektør og konsernsjef.

Før pensjonen skal utbetales har han tjent over 90 millioner kroner, med pensjonen blir det godt og vel 150 millioner. Før skatt, vel å merke.

Hydro og Reiten har høstet kritikk for sine gode ordninger, spesielt fra den rød-grønne regjeringen. Retningslinjene derfra har tydeligvis nådd frem til Hydro-styret, som nå strammer kraftig inn den nye Hydro-sjefens betingelser.

Lønnskutt for ny sjef

Påtroppende Svein Richard Brandtzægs vilkår er ikke i nærheten av å være like gode som Reitens: * Han får bare ett års etterlønn - men bare hvis han blir sagt opp av styret (Reiten fikk tre år uansett).

  • Han får bare lønn i oppsigelsestiden på seks måneder hvis han selv sier opp.
  • Pensjonsalderen er satt til 65 år, mot 60 for Eivind Reiten. Men Brandtzæg kan etter enighet med styret pensjonere seg som 62-åring. Da får han noe redusert pensjon.

Maks timing

Reitens sluttordning er derimot slik:

Selv om han går av som toppsjef 30. mars, får han like mye i lønn i april. Og sånn fortsetter det i tre år til ende, med en årslønn som trolig er på oppunder 6 millioner kroner.

Deretter må han vente i ett år, før han er fullverdig pensjonist som 60-åring. Og noen minstepensjonist blir han slett ikke. Han vil anslagsvis få mellom 3-4 millioner kroner i året livet ut, det har en aktuar beregnet for Aftenposten. Nåverdien av hans pensjonsavtale er mellom 60 og 70 millioner kroner, med normale forutsetninger for blant annet diskonteringsrente og levealder

Reiten treffer rimelig bra med timingen når han nå velger å gå av like før han fyller 56 år i april. Pensjonsrettighetene ble fullt opptjent i april i fjor, og han vil få full nytte av etterlønnsordningen, som varer i tre år, men som ikke ville gitt noen utbetaling etter at han fyller 60.

To ganger har Reiten forhandlet seg til en gunstigere pensjonsordning:

I 2004 fikk han redusert pensjonsalderen fra 62 til 60 år. Samtidig fikk han fire millioner kroner for å gi fra seg retten til å være tilknyttet selskapet og motta lønn i syv år etter fylte 55 år.

I 2007 fikk han plusset på årslønnen med én million kroner fordi han ikke lenger skulle bli tildelt nye opsjoner. Denne påplussingen førte til et skikkelig hopp i verden av Reitens pensjonsordning, fordi han har rett til 65 prosent av grunnlønnen i årlig pensjon.

Derfor måtte Hydro gjøre avsetninger til Reitens pensjonsordning på 19,2 millioner kroner i 2007.

Gjennom årene som konsernsjef tjente Reiten 27,6 millioner kroner på sine opsjoner. Og hadde det ikke vært for det massive presset han ble utsatt for sommeren 2007, hadde Reiten fått med seg ytterligere 7,8 millioner kroner før skatt. Det er nemlig verdien av den delen av opsjonspakken Reiten ga fra seg en sen mandagskveld i august 2007, etter flere dagers massivt press mot topplederen.

Til forsiden

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro

Flere artikler

  1. Reitens gullavtale verd minst 186 millioner

  2. Sikret gullpensjonen

  3. Får 6,9 millioner - uten å jobbe

  4. GISKE VARSLER NYE LØNNSREGLER: Angriper toppsjefenes millionpensjoner

  5. Skamløs kokkelimonke