G20 tar avstand fra valutakrig

De økonomiske stormaktene i G20 erklærte lørdag at det ikke blir noen valutakrig.

INGEN KRIGSERKLÆRING: G20-landene sier i en felles uttalelse at de ikke vil kaste seg ut i valutakrig for å få igang veksten i sine eksportsektorer. Men den siste tiden har pengepolitikken i Japan og USA gjort at yen og dollar svekker seg betraktelig mot euro.
Publisert: Publisert:

De unnlot samtidig å sette nye målsettinger for å få bedre kontroll på den høye gjelden i verdensøkonomien. I den felles kunngjøringen understreker G20s finansministre at det er nødvendig å få i gang veksten før gjeldsnivået kan kuttes.

Landene kom ikke med noen direkte kritikk av Japans ekspansive valutapolitikk, som har ført til at kursen på yen har falt med 20 prosent på kort tid.

Men landene forpliktet seg til å avstå fra å devaluere sin egen valuta i et forsøk på å bli mer konkurransedyktige.

– Vi var alle enige om at vi nekter å gå inn i noen form for valutakrig, sier Frankrikes finansminister Pierre Moscovici.

Yen og dollar ned mot euro

I Japan og USA har valutaprisen på henholdsvis yen og dollar falt mot euro den siste tiden - i takt med de økonomiske stimulansetiltakene fra sentralbankene i de to landene.

Billigere yen og dollar bidrar til å styrke eksportsektorene i Japan og USA - mens i Europa truer en tilsvarende dyrere euro med å kvele den økonomiske bedringen etter finans- og gjeldskrisen.

Praksisen med å svekke egen valuta for å stimulere til vekst i eksportnæringene kalles populært valutakrig.

G20-landene består av 20 medlemmer. Det inkluderer de 19 landene som har definert seg og hverandre som de viktigste økonomiene i verden, pluss EU.

Til sammen utgjør G20-landenes økonomier 90 prosent av verdensøkonomien.

LES OGSÅ: Valutakrig dominerer G20-drøftinger

LES OGSÅ: Får han markedene til å le i dag?

Publisert:
Gå til e24.no