Øystein Olsen: Handlingsregelen i sin nåværende form har hatt sin tid

Sentralbanksjef Øystein Olsen går nå lenger i sin anbefaling om å endre norsk politikks «hellige ku» – handlingsregelen.

VIL ENDRE HANDLINGSREGELEN: Sentralbanksjef Øystein Olsen mener det er behov for nye retningslinjer for handlingsregelen. - Men det er ikke min jobb å utforme dem, sier han til E24.
  • Jo Andre Aakvik
Publisert: Publisert:

– Nå er det behov for en ny retningslinje for finanspolitikken, fastslo sentralbanksjef Øystein Olsen da han onsdag talte til studenter ved Universitetet i Oslo, Handelshøyskolen BI og Universitetet på Ås.

Utgangspunktet var årstalen han for knappe 14 dager siden holdt for samfunnstoppene i Norge. Men, som han selv påpekte, med to unntak:

– Dere utgjør en yngre forsamling, i alle fall sammenlignet med den forsamlingen som hørte på meg i speilsalen for noen uker siden, sa Olsen, og påpekte deretter den andre forskjellen:

– Der er det ingen som får stille spørsmål, enda jeg vet de brenner etter å gjøre det. Her vil jeg oppfordre alle til å komme med spørsmål.

Les også

Sentralbanksjefens beskjed til politikerne: Skru igjen oljekranen nå

Vil endre handlingsregelen

I SAMTALE: Studentene ved UiO får i etterkant av Øystein Olsens tale muligheten til å samtale med sentralbanksjefen.

Blant de spørsmål Olsen fikk i etterkant av seansen var hvordan han så grunnlaget for handlingsregelen i lys av utfordringene han ser for Norge.

– Handlingsregelen har tjent oss vel. Nå er det på tide å stoppe opp, sa Olsen.

Han mener at selv om Oljefondet skulle vokse i verdi, og således gi enda større muligheter for å øke oljepengebruken, må vi holde igjen.

– I den forstand sier jeg at det nå er behov for en ny retningslinje. Men det er ikke min jobb å utforme den, legger han til.

Selv mener han at han nå går lenger enn i årstalen for to år siden, da han foreslo å endre handlingsregelen fra dagens 4 prosent til 3 prosent. Det forslaget ble sablet ned av daværende statsminister

Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen allerede før gallamiddagen.

– Nå går jeg ett skritt lenger, og sier at handlingsregelen i sin nåværende form har hatt sin tid, sier Olsen.

Sentralbanksjefen presiserer at han snakker om de store linjene.

– Dersom det blir en full økonomisk krise i Norge, sier jeg ikke at vi ikke skal bruke oljepenger til motstå det. Jeg snakker om en langsiktig rettesnor, sier Olsen.

Vil ikke spå om Hellas

Studentene fulgte sentralbanksjefens oppfordring om å stille spørsmål, og ba om Olsens syn på alt fra utsiktene for oljeprisen, til en mulig gresk uttreden av euroen.

Olsen ble svar skyldig på noe.

– Når det gjelder problemene i Hellas vil jeg helst ikke svare på det. Ikke fordi jeg ikke tør, men fordi jeg er ganske ydmyk for problemene de står overfor, sa Olsen, som likevel gjorde en vurdering av effekten for Norge. Den blir begrenset.

– Nå ser eurosamarbeidet ut til å bestå uansett, og vi har derfor en helt annen situasjon enn i 2012, da vi risikerte at euroen kunne falle sammen, sa Olsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FORBEREDELSE: Sentralbanksjef Øystein Olsen ble introdusert av rektor Ole Petter Ottersen da han onsdag talte til studentene ved Universitetet i Oslo.

Fra særstilling til omstilling

Olsens viktigste poeng i årets tale – både den i speilsalen for to uker siden, og den holdt for studentene i Eilert Sunds hus onsdag – er at norsk økonomi går fra særstilling til omstilling.

– Det betyr ikke at det er slutt på oljealderen, men likevel; norsk økonomi må nå tilpasse seg en klart lavere etterspørsel fra oljenæringen, sa Olsen.

Hans oppfordring blir derfor at politikerne må skru igjen oljekranen, og gjøre sitt for å presse gjennom omstilling av norsk økonomi.

Det, poengterte rektor Ole Petter Ottersen i sin introduksjon av Olsen, setter studenter i en nøkkelstilling.

– Resepten for god omstillingsevne er en godt utdannet befolkning. Min prognose er at Norge har en større formue på universitetene enn i Nordsjøen.

– En ganske sikker prognose, repliserte Olsen.

Les også

LO-sjefen avblåser lønnsfest

Les også

Dette er Olsens viktigste budskap

Les også

Slik svarer Siv Jensen på Olsen oljeoppfordring

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Olsen om regjeringens oljepengebruk: – De har fyrt godt

  2. – Ikke noe tilsier at den ikke vil fungere også i fremtiden

  3. Dette er Olsens viktigste budskap

  4. – Morsomt

  5. Sentralbanksjefens beskjed til politikerne: Skru igjen oljekranen nå