Oslo kommune strammer til coronatiltakene

Kommunen utvider munnbindpåbudet og skjerper hjemmekontor-regler.

Byrådsleder Raymond Johansen.
Publisert:

Nå må Oslo-beboere gå med munnbind inne på offentlig sted der meteren ikke kan opprettholdes. Det blir også påbud om munnbind inne på serveringssteder når man ikke sitter ved et bord.

Det blir et generelt påbud om munnbind i kollektivtrafikken, opplyser byrådsleder Raymond Johansen på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Oslo kommune anbefaler at folk ikke har kontakt med mer enn ti personer i løpet av en uke.

– Vi må få ned antall nærkontakter, sa Johansen på pressekonferansen.

Kommunen innfører nå påbud om hjemmekontor så langt det er praktisk mulig.

Tiltakene gjelder fra torsdag klokken 12.

«Sosiale bobler»

– Vi anbefaler at antallet kontakter gjennom en uke ikke overstiger ti personer i sosiale sammenhenger, utover husstandsmedlemmer og barnehage- og barneskolekohorter. Det betyr at folk må begynne å ha oversikt over sine nærkontakter og generelt begrense den sosiale interaksjonen med andre til et minimum, sa Johansen.

Slike sosiale begrensninger er det som internasjonalt har blitt omtalt som «sosiale bobler».

Byrådslederen sa også at Oslo kommune oppfordrer studiestedene og Kunnskapsdepartementet til å innføre digital undervisning på høyskoler og universiteter når det er mulig.

– Vi kommer løpende til å vurdere å anmelde grove brudd på smittevernforskriften, og be politiet straffeforfølge dette, sa Johansen.

Alle coronatiltak i Oslo videreføres

Forrige uke ble det registrert 425 nysmittede i Oslo, noe som viser at smitten i Oslo øker, selv om vi har de strengeste tiltakene i Norge.

– Det bekymrer meg veldig, sa byrådslederen da han orienterte om coronasituasjonen i Oslo mandag.

– Vi må fortsette å gjøre det vi kan for å ha kontroll over smitten, samtidig som vi holder barnehager og skoler åpne.

– I tillegg til de nasjonale smitteverntiltakene har følgende regler gjeldt i Oslo de siste ukene: Forbud mot private sammenkomster med flere enn ti personer, påbud om munnbind i kollektivtransporten når man ikke holder mer enn én meters avstand, skjenkestopp fra klokken 24, begrensninger i breddeidrett for voksne og maks 200 personer kan være til stede på utendørsarrangementer.

– Alle disse tiltakene videreføres, sa Johansen.

Publisert: