Statsbudsjettet 2021

Budsjett-enighet: Frp fikk kuttet grensehandel-avgifter

Frp er ikke fornøyd med budsjettavtalen med statsminister Erna Solberg (H) og regjeringen, men Siv Jensen sier at de likevel vil stemme subsidiært for en avtale som har økt budsjettet med omlag 18 milliarder kroner.

 • Benedicte Storm Bamvik
 • Vilde Elgaaen (VG)
 • Eirik Mosveen
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Thea Rosef
 • Tore Kristiansen (foto)
Publisert:

Regjeringspartiene og Frp har forhandlet på overtid i en uke, og tirsdag kveld ble de enige. Men Frps landsstyre trengte tre og en halv time før de godtok resultatet av forhandlingene.

– VI er heldig som har så store inntekter og som gjør det mulig å få Norge gjennom denne krisen, sier Siv Jensen på en pressekonferanse i Stortinget tirsdag kveld.

Men i en normal situasjon er det slett ikke sikkert at det hadde blitt en avtale, la hun til.

– Vi er ikke fornøyd med alt dette. I avtalen er det presisert at vi står friere enn normalt til å fremme egne forslag i årene som kommer, og det vil regjeringen merke.

Kutt i alkoholavgift

Kristelig Folkepartis leder Kjell Ingolf Ropstad har gått med på et kraftig kutt i alkoholavgiften på øl og vin.

Avgiftene på alkohol skal settes ned med ti prosent, og avgiften på snus med 25 prosent. I tillegg skal avgiften på sukker og sjokolade fjernes.

– Samlet sett utgjør våre gjennomslag i overkant av 18 milliarder kroner. Grenseavgiftene reduseres med nesten 3,7 milliarder kroner. Vi forventer at forbrukerne merker dette på kassalappen. Så håper vi dette vil sikre flere arbeidsplasser i Norge, og at svenskehandelen reduseres når grensene åpner, sier Siv Jensen på pressekonferansen.

Det er satt 400 millioner til å bekjempe ensomhet blant eldre.

– Frp har fått gjennomslag for over 2 milliarder kroner ekstra til eldre. Vi sikrer tusen ekstra nye sykehjemsplasser. I tillegg kommer et prøveprosjekt for å sikre syke eldre bedre tannhelse.

– Vi sikrer 600 millioner kroner ekstra til nettolønnsordningen til maritim næring, for å styrke sysselsettingen blant sjølfolk.

Det blir økt tilstedeværelse med politiet, domstolene styrkes, og dyrepolitiet blir en nasjonal ordning.

– Gjør Norge mindre attraktivt for asylsøkere

Kravet for å få permanent opphold heves fra tre til fem år. Det gir to ekstra år med midlertidig opphold.

– Blir det trygt i landet kan de sendes hjem. Det vil gjøre Norge mindre attraktivt for asylsøkere, sier Jensen.

– Vi lyktes dessverre ikke med å redusere antall kvoteflyktninger. Kristne forfulgte skal prioriteres, selv om regjeringen er imot dette, sier Jensen.

Kjell Ingolf Ropstad (Krf) kommenterte innvandringspolitikken på pressekonferansen.

– I den avtalen vi har inngått nå er det punkter vi er imot.

Glad og stolt

Statsminister Erna Solberg (H) sier at hun er «både glad og stolt» over at de fire partiene nå er enige om sitt åttende budsjett sammen.

– Det er ting her som alle ikke nødvendigvis er enige om. Men alle skal ha tydelige gjennomslag, sa Solberg.

KrF-leder Kjell Ingolf Solberg valgte å juble over mer penger til eldreomsorg og 5 000 kroner i påslag til minstepensjonistene.

Men han innrømmet at kuttene i alkoholavgiftene er hardt for KrF å godta:

– Det er betydelig forskjell mellom Frp og KrF i alkoholpolitikken. Vi ønsker streng regulering og høye avgifter. Vårt store gjennomslag er at hovedlinje ligger fast. Det er absolutt ikke vår prioritering at avgiftene settes ned, sa Ropstad.

Guri Melby sier at partiet er godt fornøyd.

– Det har vært konstruktive forhandlinger. Resultatet viser at vi evner å finne sammen for å sikre de grepene som trengs for å ruste Norge for framtida, og ta landet ut av den krisen vi nå står i, sier Melby, og legger til:

– Med denne budsjettavtalen fortsetter vi å satse på skole og kunnskap, å kutte utslippene våre og hjelpe næringslivet gjennom coronapandemien.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Statsbudsjettet 2021
 2. Statsbudsjettet

Flere artikler

 1. Budsjett-enighet: Frp fikk kuttet grensehandel-avgifter

 2. Jensen: Må kutte avgiftene ordentlig

 3. Så mye kan du spare på avgiftskuttene

 4. Mot budsjettenighet med kraftige avgiftskutt

 5. Erna Solberg: Nå skal 13-åringer få pensjon