Astrup med budsjettlekkasje: Vil la offentlige innkjøpskroner drysse over gründere

Kommunal- og moderniseringsministeren har latt seg inspirere av Silicon Valley. I statsbudsjettet har han fått med et program som skal hjelpe oppstartsbedriftene til å nå frem i kampen om de 560 milliardene i årlige offentlige innkjøp.

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) avbildet i Vandrehallen i Stortinget, dagen før statsbudsjettet for 2021 legges frem.
Statsbudsjettet 2021
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Dette er ikke dyrt, men veldig, veldig effektivt – slikt offentlige tiltak alltid burde være, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) med et smil.

Dagen før statsbudsjettet legges frem kommer han nemlig med en lekkasje om en satsing til 7,9 millioner kroner neste år.

Astrup skal nemlig lansere et nytt program som skal veilede oppstartsselskaper gjennom offentlige innkjøp.

Astrup mener det i dag er altfor få oppstartsselskaper som kommer seg gjennom prosessen. Ofte har de lite erfaring med offentlige anbud, det krever mye ressurser å legge inn anbud og kravene kan være vanskelige å innfri.

– Offentlig sektor kjøper inn varer og tjenester for 560 milliarder kroner årlig, sier han og fortsetter:

– Hvordan det offentlige bruker de pengene har stor betydning for hvor innovative, grønne og digitale vi bli i offentlig sektor. Og det påvirker også hva slags næringsliv vi får. Det har noe å si om vi kun kjøper inn varer og tjenester fra etablerte leverandører, eller om vi også tør å satse på noen nye oppstartsbedrifter.

For at de offentlige innkjøperne og oppstartsbedriftene skal «finne hverandre» oftere skal det nye programmet gjøre to ting:

 • Det skal veilede oppstartsbedriftene til offentlige innkjøp
 • Det skal samle og koordinere offentlig sektors behov og innkjøp

– Jeg har møtt flere oppstartsselskaper i min tid i politikken som kommer til utlandet for å selge løsningene sine. Så blir de møtt med spørsmålet om hvorfor de ikke har solgt noe til det offentlige i Norge, sier Astrup, og fortsetter:

– Vi ser at offentlige behov og oppstartsselskapenes løsninger har problemer med å finne hverandre. Det skyldes delvis at det offentlige ikke er gode nok på å gå bredt ut og at man definerer for strengt hva man skal kjøpe.

Les også

Statsbudsjettet 2021: Her er lekkasjene

Abelia jubler

Abelia, NHO-foreningen for kunnskaps- og teknologibedriftene, har jobbet lenge med saken. De mener også at mer innkjøp fra oppstartsbedrifter skal kunne brukes for å skape innovasjon og vekst.

– Dette er veldig bra, for den første kunden er den viktigste og det offentlige må oftere være den første kunde, sier Øystein E. Søreide i Abelia i en kommentar.

– Neste nivå nå er at offentlige innkjøpere kjøper innovasjon og ikke bare løsninger de har bestemt seg for på forhånd, fortsetter han.

Ble inspirert i California

Astrup er opptatt av at det nye programmet skal supplere de programmene og tilbudene som allerede finnes for å bistå næringslivet i å lykkes med offentlige leveranser.

– Jeg fikk inspirasjonen til dette programmet vi nå skal lansere etter et besøk jeg hadde til Silicon Valley som digitaliseringsminister. Der hadde de et program de kalte Startup-in-residence, forteller Astrup.

Tanken var at oppstartsmiljøer fikk teste ut om de kunne bidra med løsninger på det offentliges behov, før en formell anbudskonkurranse ble satt i gang.

– Vi må også få til dette i Norge. Det mangler ikke på spennende og smarte folk i det norske oppstartsmiljøet. Hvis vi ikke får dette til er det et tap for dem og det er tap for Norge, sier Astrup og fortsetter:

– Vi har hatt en prosess med oppstartsmiljøene for å sikre at dette skal fungere. Det er en stor etterspørsel etter noe som dette, sier Astrup.

– Hvilke selskaper skal kunne bruke dette?

– Det vil gjelde oppstartsselskaper og ikke mellomstore selskaper som har eksistert i 10 år. For dem har vi andre ordninger som leverandørutviklingsprogrammet, som er et godt alternativ, sier Astrup.

Les også

Statsbudsjettet 2021: Her er lekkasjene

Trenger ildsjeler i innkjøpsavdelingen

Programmet skal forvaltes av Direktoratet for forvaltning og økonomistyring, i samarbeid med Digitaliseringsdirektoratet og Nasjonal program for leverandørutvikling.

– Du har også vært digitaliseringsminister. Hvor lett eller krevende er det å få offentlige etater og virksomheter til å prøve noe nytt, som å kjøpe fra en oppstartsbedrift fremfor en etablert aktør?

– Det varierer veldig. Det vi ser er at det ofte er avhengig av enkeltpersoner som ser potensialet og har kompetansen til å gjennomføre noe nytt, sier Astrup.

– Et eksempel er Stavanger kommune som skulle kjøpe inn en ny energistyringsenhet. Anbudet lå an til å koste 40 millioner kroner. Da la man helt om og kom etter hvert i kontakt med et gründerselskap som leverte et tilbud på 1,2 millioner. Det ble ikke den samme løsningen, men det er også noe av poenget, fortsetter han.

– Det finnes jo allerede steder man kan få oversikt over offentlige anbud, som Doffin. Hva er forskjellen nå?

– Ja, men en vanlig offentlig anskaffelse er ofte krevende for en liten oppstartsbedrift å delta i. Det er dyrt og tidkrevende, og vi ser at mange trenger råd og veiledning, sier Astrup.

– Offentlige innkjøp er jo strengt regulert, blant annet av EU-regler. Hvordan holder dere ordningen innenfor dette?

– Dette må være innenfor rammene. Hele hensikten er å hjelpe selskapene til å navigere innenfor det terrenget som finnes, sier Astrup og fortsetter:

– Og det er ofte også en misforståelse at det er så mange innskrenkninger på hva som er mulig å få til innenfor regelverket. Mange tror det er mange flere begrensninger enn det faktisk er.

Les også

Varsler spissere coronastøtte i «ekspansivt» statsbudsjett

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Statsbudsjettet 2021
 2. Statsbudsjettet 2021
 3. Gründere
 4. Statsbudsjettet
 5. Oppstartsbedrift
 6. Tjenester
 7. Nikolai Astrup

Flere artikler

 1. Altor på oppkjøpsjakt etter teknologiselskaper: – Jeg er overrasket over hvor få som er norske

 2. Enighet i statsoppgjøret – streik avverget

 3. Vil den offentlige papirmøllen til livs: Her sendes Norges første digitale planvarsel

 4. Krever økt bostøtte til de som sliter med strøm­regningen

 5. Det trengs verktøy for å gjøre jobben