Skulle samle 5.000 personer neste helg – nå avlyser de festivalen for andre gang

Det meste var på plass før Fjordfesten 2021 i Sandefjord neste helg. Men etter at regjeringen utsatte trinn fire av gjenåpningen, måtte festivalen avlyse årets arrangement.

2019: Det blir stadig lenger siden Dagny opptrådte på festivalscenen i Sandefjord. Onsdag ble det klart at verken hun eller noen andre kan delta på Fjordfesten her før i 2022.
 • Fabian Skalleberg Nilsen
Publisert:

Det meste var klart for at 5.000 personer kunne komme på festivalen Fjordfesten i Sandefjord neste helg. De musikalske trekkplasterne Dagny, Highasakite og Gabrielle gjorde at over 3.000 allerede hadde kjøpt bilett.

Men med onsdagens oppdatering fra regjeringen om at trinn fire av gjenåpningen utsettes, ble det klart at Fjordfesten må avlyses – igjen.

Det var NRK som omtalte saken først.

– Nå har vi gjort et realt forsøk, og så får vi bare være sykt skuffet i noen uker og måneder fremover, sier festivalsjef Hanne Børresen Johansen til E24.

Alt annet var klart

Årets festival hadde solgt over 3.000 billetter, med et høyere salgstrykk de siste dagene enn på samme tid i normalåret 2019.

– Dette skulle bli en skikkelig festhelg med alle tiltak vi hadde gjort klart – med hurtigtester for opptil 5.000 mennesker. Vi hadde selvfølgelig alt i orden med vaksinesertifikater, kommuneoverlege og sikkerhetsmøte med nødetater på mandag. Da var alt egentlig klart – det var bare trinn fire som manglet, sier Johansen.

De som har kjøpt billett blir overført til Fjordfesten 2022, eller kan få pengene sine tilbakebetalt om de heller ønsker det.

– Forrige gang vi fikk beskjed om å stenge ned var i mai 2020. Da hadde vi ikke solgt like mange billetter som nå. Jeg håper at mange blir med videre til neste år, sier hun.

Rikke Jenssen (t.v) og Hanne Børresen Johansen skulle arrangere Fjordfesten. Nå må de avlyse i år som i fjor.

Forutsatte trinn fire

Festivalen har funnet sted i Badeparken, et stort grøntområde mellom havnen og torget i Sandefjord.

Selv om hele arrangementet har god plass å boltre seg på mener festivalledelsen det ikke er gjennomførbart å la Fjordfesten 2021 skje med dagens tiltak.

– Seks uker før festivalstart tok vi et valg, og ønsket å gjøre et ordentlig forsøk. Vi så at det gikk bra i Norge og at selv med noen utsettelser i gjenåpningsplanen, så vi store muligheter til å være en del av gjenåpningsfesten – og få hverdagen litt tilbake à la 2019.

Responsen fra både sponsorer, musikkbransjen og festklare deltakere var så god at arrangøren valgte å ta sjansen på å få festivalen klar til 6. og 7. august.

– Skal vi lage Fjordfesten klarer vi ikke å gjøre det med bord og benker, og gi servering ved dem. Som arrangør kan ikke vi ha ansvaret for at alle overholder meteren de skal til enhver tid under festivalen. Det ansvaret ønsker ikke vi å ta, sier Johansen.

– Men i trinn fire åpnes det for 5.000 mennesker, som gir økonomien i det, og da kunne publikum selv hentet det de ønsker å ha av mat og drikke. Og de hadde hatt ansvaret selv for å overholde meteren, fortsetter hun.

Artister på dugnad

I tillegg til Johansen er det en person til som jobber 80 prosent for å drive festivalen. Selv om den altså røk i år også, betyr ikke det at alt håp er ute.

– Vi får riste av oss skuffelsen og finne ut hvilken situasjon vi står i nå, løfte blikket og få oversikt. Så skal vi gjøre vårt for Fjordfesten 2022 – da er vi tilbake igjen, lover Johansen.

I mellomtiden må det i tillegg til billettsalget også nøstes opp i andre deler av festivaløkonomien.

Artistene, management og artistbyråene til dem som skulle stå på scenen har ifølge Johansen vært med på en dugnad.

– Artistene og deres representanter ga oss utvidet frist for betaling og avlysning i påvente av avklaringene rundt neste trinn i gjenåpningsplanen, sånn sett delte de risikoen med oss. Alle ønsket og trodde på drømmen om festival i år.

Les også

Coronapasset kan brukes på store arrangementer og kystcruise

Les også

Øya-eier kjøper strandfestivalen Palmesus

Les også

Konsertkollaps ga platesmell

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Pandemiøkonomien
 2. Sandefjord
 3. Festival
 4. Coronaviruset
 5. Musikk

Flere artikler

 1. Coronaåret 2020 ble rekordgodt for kulturselskaper: Tjente millioner på avlyste konserter og tomme saler

 2. Vil «meteren» til livs: Kultursjef frykter for vårens konsertprogram

 3. Erna Solberg: - Vi kan ta neste steg i gjenåpningen

 4. Siste rest av nedstenging forbi: – Nå kan vi danse oss inn i høsten

 5. Bedriftsleder: – Uten menneskene er vi ikke verdt en krone